Negativt blodprov – ”Northug är lättad”

OSLO Förre norske skidåkaren Petter Northugs blodprov har nu analyserats efter fortkörningen i augusti då kokain senare hittades i hans bostad. Han var inte påverkad av alkohol eller andra droger, meddelar polisen. Men anklagelserna om fortkörning och innehavet står kvar.


Det var i en hastighetskontroll 13 augusti som han stoppades av norsk polis på E:6an norr om Oslo, han klockades för ha kört 168 kilometer i timmen på en 110-väg. Vid en husrannsakan efteråt hittades cirka tio gram kokain i bostaden.

Polisen släpper nu misstanke om att han kört alkohol- eller narkotikapåverkad.

– Petter är självklart lättad över att den delen klarats upp. Jag kan bekräfta att blivit informerad om att blodprovet var negativt och att den anklagelsen upphävts, säger hans försvarare Halvard Helle till Dagbladet.

Även om rattfyllerimisstanken lyfts bort, så kvarstår dock anklagelserna fortkörning och narkotikainnehav, enligt polisen och åklagaren Karoline Ekeberg.
Northug har även tidigare varit inblandad i skandaler. 2014 kraschade han onykter med 1,65 promille sin bil nära Trondheim och smet ifrån platsen. Han dömdes till fängelse och böter.

Han har lagt av med tävlandet, men han har sponsorer som är tveksamma till om de ska fortsätta samarbetet efter senaste fortkörningen.

Petter Northug valde att be om ursäkt via Instagram dagen efter fortkörningen för tre veckor sedan. Han berättade också vid ett pressmöte att han har drogproblem.
”Jag har ett allvarligt rusproblem bestående av alkohol, narkotika och piller och festar periodvis väldigt hårt, vilket jag har gjort på sistone”, sa han och berättade att det gradvis ökat efter att han slutat som idrottsutövare för två år sedan.
”Jag är förtvivlad, jag har nått botten, och jag inser att jag behöver hjälp”, avslutade han.

MEDIEDEBATT/ Efteråt skrev en krönikör i Expressen: ”Varför ska vi tro på en korkad knarkare?” Det har lett till en del reaktioner, de flesta till Northugs försvar  att det är starkt av honom att medge sina problem.

Så här skriver Peter Moilanen, chef Narkotikapolitiskt center, i en debattartikel i Aftonbladet, ”Därför ska vi lita på en knarkare”, om att med en human, restriktiv narkotikapolitik se människan bakom: ”Vi ska istället applådera den som berättar om sitt beroende, ge en klapp på axeln och bästa möjliga beroendevård. Och lyckas vi inte den första gången så försöker vi igen”.

Annonser