”Höjd alkoholskatt utan effekt”

Regeringen flaggade i våras för att höja alkoholskatten från nyår. Men nykterhetsrörelsen IOGT-NTO anser att för att få en hälsoeffekt bör skatten höjas mer regelbundet och i högre omfattning, såsom för tobak.

Att minska alkoholens skador och kostnader på samhällsnivå görs bäst genom att minska den totala konsumtionen. Där är skatt ett av de viktigaste verktygen. Det fungerar på precis samma sätt som för tobak. Genom att regelbundet höja skatterna på cigaretter så har rökningen och dess skador minskat och vi behöver exakt samma strategi för alkoholen, säger Johnny Mostacero, förbundsordförande för IOGT-NTO, i en kommentar.

Han menar att de sporadiska höjningar senare år inte hunnit med realpriserna, som idag för alkohol är lägre än före EU-inträdet 1995. OECD har rekommenderat medlemsländer att höja skatter för att ge effekt.

”OECD:s analyser visar tydligt att ett ökat pris på alkohol är avgörande för att minska både ekonomiska och sociala skador relaterade till alkohol”, sade Michele Cecchini, chef för OECD:s hälsoavdelning, när han gästade Almedalen i somras.

I våras uppgav i en promemoria regeringen att man planerar höja skatten på starksprit med en procent och fyra procent på öl, vin och andra alkoholdrycker. Skulle innebära cirka två kronor mer per flaska 40-procent sprit, en 25-öring för en burköl och en krona dyrare för vanlig vinflaska). Förslaget har varit ute på remissrunda.
Bryggeriföreningen varnade för att skattehöjningar bidrar till ökad gränshandel och mer okontrollerad försäljning Sverige.

Vi får se nästa vecka när höstbudget presenteras om skattehöjningen ligger fast och på vilka nivåer.

Annonser