Göteborgsmorden – gängstrider om droger

Attacken mot krogen vid Vårväderstorget i mars ifjol då två avled var väl planlagd. Det handlar om rivalitet mellan två gäng om bland annat narkotika marknaden, menar åklagarna. I måndags inleddes rättegången.

Åtta unga män står åtalade för inblandning i attacken 18 mars ifjol på kvällen mot en restaurang i Biskopsgården i norra Göteborg. På krogen visades just då en fotbollsmatch på tv.Tre maskerade män gick till angrepp med tung beväpning och dödade två personer och åtta skadades.

Åklagarna anser att attacken var riktad mot två män i ett annat kriminellt nätverk, som ofta besökte krogen. Efter attacken försvann angriparna, men den bil de försvann i upptäcktes senare och ledde till att de åtta misstänkta kunde gripas.

De nekar till all inblandning. Flera av dem är tidigare dömda för narkotikabrott, två av dem hade tidigare blivit skottskadade i en annan uppgörelse. En tredje man sköts kort senare och två män från det andra gänget dömdes.

En konflikt pågår mellan två norra och södra gäng i Biskopsgården sedan flera år, och handlar bland annat om kontroll över narkotikamarknaden, rapporterar Dagens Nyheter. Flera attacker med skottlossningar mellan olika kriminella gäng har plågat Göteborgsområdet senare år.

Den stora rättegången i Göteborgs tingsrätt är planerad pågå till slutet av juli.

Tema: GÄNGEN

Grov organiserad brottslighet
ibland kallad maffia

har ökat både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och invånarna drabbas. Enligt polisens bedömning 2023 så fanns det 59 utsatta områden, varav 17 särskilt utsatta, i Sverige. Insatser görs för att de ska bli tryggare och tas bort från listan.

Våld, dödliga skjutningar och sprängningar har fortsatt öka mellan gängen, vittnen vill/vågar inte berätta. Cannabis är viktig inkomstkälla för nätverken. Nyrekrytering av barn och unga har ökat.

Maffialiknande nätverk profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, ibland även laglig verksamhet (t.ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

Läs mer

Annonser