Unga multikriminella problem på fängelser

Allt färre återfaller i brott och antalet intagna minskar i Kriminalvården. Men samtidigt blir unga multikriminella från utanförskapsområden ett allt större problem innanför murarna.

En ny generation 90-talister klienter med större förakt för myndigheter och svårare att hjälpa till ett hederligt liv är en ny utmaning för Kriminalvården.

Det kräver nya metoder för återanpassning.
– Vi behöver utveckla de metoder som vi har så att de passar också den här gruppen av gängproblematik. Och det kommer nog att kräva den del kompetensutvecklings-insatser riktad till vår personal så att de förstår mer av den dynamik som gäller i Gängsverige idag, säger generaldirektör Nils Öberg till TV4 Nyheterna.

I torsdags anordnade Kriminalvården en konferens i Stockholm om brottsutvecklingen och läget på anstalterna. En positiv utveckling redovisades med cirka 20 procent färre fångar jämfört med 2006 och andelen som återfaller i brott har minskat från 40 till 29 procent senaste tretton åren.

Det kan finnas flera förklaringar, såsom lägre straff döms ut, streetsmarta unga kriminella som hittar luckor och inte grips etc. Samtidigt finns en trend med ”prestationskultur” som kan leda till mindre brottslighet bland unga, menade en kriminolog.

Men unga gängmedlemmar från utsatta områden är ett växande problem även för kriminalvården. Gängen är ofta ostrukturerade med medlemmar som växt upp i samma områden och börjat begå mindre brott tillsammans. De gör ofta en snabb brottskarriär, är mer misstänksamma mot samhället och mer våldsbenägna.

Rebecca Svart. Foto: Unga Kris

Fryshusets representant på konferensen berättade om nio – tio-åringar som rekryteras som lojala springpojkar till de äldre.

Unga Kris som samarbetar med Kriminalvården möter också unga från gäng.
– De kan vara svårare att nå, mer misstänksamma mot samhället. Vi har en avhopparverksamhet och det kan vara lättare för dem prata med unga med liknande erfarenheter, än någon myndighetsperson, säger förbundsordförande Rebecca Svart – som medverkade på mötet – till Drugnews.

Unga Kris riktar sig till personer 13-25 år och arbetar både förebyggande med motivation mot droger och brott och med eftervård för att förhindra återfall i kriminalitet och missbruk.

• En artikel i tidningen Vägen Ut beskriver gängkriminaliteten i Göteborgsområdet ”som värre än någonsin”. Den skildrar hur den växt fram, våldet blivit råare med skottlossning och mord och där narkotika ofta är gemensam nämnare till revirkonflikterna. En polis beskriver gängen som en ”postmodern variant av klaner” som söker trygghet hos varandra och inte litar på staten.

Nils Öberg på DN-debatt: ”Så vill vi hindra gängen från att etablera sig i fängelserna”.

Annonser