GP-reporter prisas för gräv om svarta mediciner

Göteborgs Postens grävande reporter Michael Verdicchio, 25 år, tilldelas Svenska Carnegie institutets journalistpris för sin granskning om läckage och växande svarthandel med narkotikaklassade läkemedel.

Redan ifjol fick Michael Verdicchio det prestigefyllda priset Guldspaden, av Föreningen Grävande Journalister, för sitt avslöjande om missförhållandena på ett privat hemtjänstföretag på västkusten när han arbetade på SVT Väst.

Peder Langenskiöld delar ut Sv Carnegieinstitutets journalistpris till Michael Verdicchio för granskning om svarta marknaden kring läkemedel. Foto: Drugnews
Peder Langenskiöld delar ut Sv Carnegieinstitutets journalistpris till Michael Verdicchio för granskning om svarta marknaden kring läkemedel. Foto: Drugnews

Hösten 2015 fick han anställning på GP som grävande reporter. Och belönas nu av Svenska Carnegie institutet för en artikelserie i juni med motiveringen: /…/en avslöjande granskning av missbruk och illegal handel med narkotikaklassade läkemedel i artikelserien om de svarta medicinerna”.
Förutom diplom och ära, så består priset av 25 000 kronor.

– Det känns jätteroligt att få priset. Droger och läkemedelsmissbruk är ett stort samhällsproblem. Jag höll på rätt länge med att bevaka svarta marknaden med smärtläkemedel och fick stor läsarrespons från anhöriga och de med eget medicinmissbruk, säger Michael Verdicchio till Drugnews.

Reportagen handlar om samhällets utsatta grupper och läckage av opioider från beroendekliniker, men även andra som får starka smärttabletter utskrivna efter olycka och sjukdom och fastnat i beroende. En del av läkemedlen säljs även svart via hemsidor.

Skärmdump från artikelserien i GP
Skärmdump från artikelserien i GP

Ingång var uppföljning av en 21-årig kille som fastnat i pillermissbruk och behandlades för det. Men efter en idrottsskada så skrev en vårdcentral ut nära 1600 Oxycontin-tabletter under ett par veckor till ynglingen som avled i en överdos vid midsommartid 2014.

– Det är tragiska öden jag mött och har fortsatt intervjua personer som fastnat i läkemedelsmissbruk. Vi planerar nu en uppföljning, men jag kan inte berätta mer om det än då det är lite hemligt, säger den grävande reportern med ett leende.

Kanske kan vi då få svar på frågan vems ansvaret är om varför narkotikaklassade läkemedel kommer på driven – hittills har sjukvården, polisen, socialtjänst och beslutsfattare skyllt på varandra.

Michael Verdicchio växte upp i Lerum utanför Göteborg, pappan är italienare. Redan i unga år ville han bli journalist och gick ett medieprogram på gymnasiet. Och 2014 tog han sin magisterexamen på Göteborgs universitet, JMG.

– Jag var tidigt nyfiken, samhällsintresserad och har alltid gillat att skriva. Så journalistik har alltid känts som ett självklart yrkesval, säger han.

Han har under sin snabba karriär även hunnit arbeta på SVT Väst, lokalradion P4 Göteborg och undersökande programmet Kaliber i P1 innan han kom till Göteborgs Posten. Han har i höst fortsatt med att avslöja öppna drogscener i Göteborg med hjälp av dold utrustning – han blev bland annat erbjuden köpa kokain nära Järntorget och cannabis i Nordstan.

– Droghandeln hänger ihop med de gängkonflikter och skottlossningar som drabbat staden senare år enligt polisen. Polisen är frustrerad över att gatulangningsgrupper lagts ner och vill starta upp igen.

Det är en dyster bild som träder fram.
– Flera menar att drogkonsumenterna faktiskt är med och driver på konflikterna i förorterna, det finns logik i det resonemanget tycker jag, säger Michael Verdicchio.

Svenska Carnegie institutets journalistpris delas årligen ut till en journalist som ”gjort särskilt förtjänstfulla insatser i fråga om dokumentärreportage eller forskningsinformation inom något av områdena drogmissbruk, kriminalitet eller andra betydande nutida samhällsproblem.”

Annonser