EU-möte om narkotika under svensk klubba?

2001-01-19 17:39 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Ett eventuellt EU-möte på toppnivå med hälsoministrarna om narkotikafrågan övervägs att anordnas under våren av den svenska regeringen.

”Det diskuteras, men är inte slutligt avgjort än. Det är socialminister Engqvist som har sista ordet. Mötet skulle i så fall hållas i Sverige”, säger Tomas Karlsson, departementssekreterare på socialdepartementet, till DrugNews.

Regeringen har fått kritik för att inte narkotikafrågan prioriterats under det svenska ordförandeskapet. Narkotikakommissionen anser i sin slutrapport att Sverige tydligare bör föra ut och förklara den restriktiva linjen och samarbeta mer inom EU om kontrollfrågor.
”Däremot tror jag inte på samordning av narkotikapolitiken, såsom av straffsatser och lagar. Det skulle bli för mycket kompromisser för svensk del”, säger Anneli Hulthén, kommissionens ordförande till DrugNews.
Som socialdemokratisk EU-parlamentariker har hon även sett hur uppgivenhet brett ut sig inom flera länder inom EU när drogproblemen vuxit.

EU:s justitieministrar ska diskutera drogfrågor och människohandel under sitt möte i mars i Bryssel. Utanför EU:s sfär planeras större narkotikamöten i bland annat Malmö i vår och ett internationellt seminarie i början av maj i Visby anordnat av Hassela Nordic Network.

Läs mer i DrugNews:
Sverige lågprioriterar narkotikafrågan i EU 2001
”Brister i Sveriges globala drogsamarbete”

Etiketter:

Annonser