”Högprofilerade män” i metamfetamin-härva

[UPPDAT] En narkotikahärva i Stockholm med stor mängd kristalliserad metamfetamin och högprofilerade framgångsrika män – bland andra en chef på flygbolaget SAS – och kändisar som kunder avslöjas av TV4 Nyheterna.

I somras greps en langare vid Hornstull i Stockholm i ett rutinärende. Hemma hos mannen hittades mängder av droger, och även ett halvt kilo kristalliserat metamfetamin (Ice). Det största enskilda beslaget hittills, enligt polisen.

– Vi reagerade på mängden narkotika i lägenheten som var upplagt närmast som ett snabbköp, säger Anette Öberg, chef grova brott citypolisen Stockholm, till TV4.

Även en mobil hittades med sms-konversationer som berättade om beställningar och swish-betalningar. Över 70 kunder kunde identifieras, som handlat via nätet och fysiska möten, varav några är framgångsrika personer i samhället, och nu misstänkts för narkotikabrott.

Enligt TV4:s källor finns bland kunderna en folkkär artist, en chef på ett modeföretag, en känd designer, en vd på ett större företag, en rektor på en skola, och en uppkörningsman på Trafikverket.
En av de misstänkta köparna har haft administrativt chefsjobb på SAS. Han greps av polis i november drogpåverkad på sin arbetsplats och hade en s.k. ckrackpipa där. Han har därefter slutat på företaget, enligt TV4.

– Det är lite utöver det vanliga, det är människor som fungerar väl i samhället i dag, och oroväckande för normalisering av droger. Det blir tillåtande bland människor som ser upp till dem, säger Anette Öberg.

Nästa vecka väntas åtal och mer information om narkotikahärvan med ovanligt mycket ”crystal Ice” i Sverige. Drogen som är mycket stark kallas ibland ”dödsdrogen” då den är mycket stark och kan leda till överdoser.

Lennart Karlsson, ordförande för Svenska narkotikapolisföreningen, tycker det är oroande att så stora mängder av en så stark drog nu florerar .
Drogen är jämförelsevis dyr, kanske 1800 kronor per gram i gatuled, det är tio gånger högre än vanligt amfetamin som i decennier funnits i Sverige. Metamfetamin har länge funnits i Nordamerika funnits mest i Östasien och i Nordamerika. När den röks så blir ruseffekt och påslag snabbare vilket gör beroendepotientialen extra svår av drogen.

Narkotikapolis Lennart Karlsson. Foto: Drugnews

Varför ökar då metamfetamin här just nu?
– Komplex fråga att svara på. Som för alla droger så handlar det mycket om trender och tendenser. Och tillgången styr givetvis, men givetvis även efterfrågan. Det kan vara så att någon av dem har ökat, eller en kombination av båda, säger Lennart Karlsson till TV4.

De beslag som hittills gjorts i Sverige har ofta haft ursprung från illegala laboratorier i Tjeckien. Men enligt Europol så har mexikanska karteller börjat smuggla större mängder kristalliserad metamfetamin till Europa.

Svenska tullen beslagtog 2017 drygt 21 kilo metamfetamin, men året därpå bara drygt ett kilo.

Annonser