Petra Lundh ny rikspolischef efter Thornberg

Regeringen har utsett tidigare riksåklagaren Petra Lundh till ny rikspolischef efter Anders Thornberg som blir landshövding i Halland. Hon blir första kvinnan att leda polisen.


– Det är ett av de svårast besluten som jag tagit i min karriär, sa Petra Lundh på regeringens presskonferens i fredags där nyheten om ny rikspolischef meddelades.

Petra Lundh, född 1963 i Kristianstad, hade efter varit riksåklagare i flera år alldeles nyligen börjat som president i Svea hovrätt och sett fram emot utveckla domstolen. Men då Anders Thornberg meddelat att han inte ville fortsätta fick hon frågan om att ta vid.
Hon tillträder posten som rikspolischef den 1 december.
– Jag är glad och hedrad över förtroendet jag fått, men det var ett svårt beslut. Dels hade jag nyligen tillträtt som hovrättspresident och sett fram emot leda det, dels är rikspolischef ett mycket stort, svårt och komplext och utmanande uppdrag, sa hon.

– Jag är inte polis, utan jurist, men jag har 35 år i rättsväsendet och har under den tiden haft ett nära samröre med polismyndigheten. Och har också haft ett nära och gott samarbete med Anders Thornberg.

Presskonferens där justitieminister Gunnar Strömmer presenterar nya rikspolischefen Petra Lundh. Foto: skärmdump

Petra Lundh är en mycket erfaren och erkänt skicklig och uppskattad myndighetschef, betonar justitieminister Gunnar Strömmer (M). Hon har arbetat som lagman vid Södertörns tingsrätt, varit riksåklagare och drivit flera fall till Högsta domstolen (bl. a ”snippamålet” som nu ska göras om). Hon har även medverkat i flera statliga utredningar och undervisat på och utrett polisutbildningen.
– Petra Lundh är en hängiven brottsbekämpare, summerar Gunnar Strömmer.

Hon förväntas att styra om polisen på tre områden i ett förändringsuppdrag, som regeringen tagit fram. Att göra polisen mer lokalt synlig runt landet och öka tryggheten för medborgarna; se till att polisen utreder och klarar upp fler brott, inklusive vardagsbrott; och att säkerställa att de växande polisresurserna (cirka 47 miljarder kronor 2026) och de nya verktygen används så effektivt som möjligt.

Hon tar om två veckor över ledningen för polisen i ett läge när gängkriminalitet, dödligt våld och organiserad brottslighet fortsatt öka och hotar hela samhället.
– Jag är övertygad om att det går att vända det mycket allvarliga läge vi har i Sverige idag. Det kommer att gå om alla goda krafter arbetar tillsammans, och då tänker jag inte bara på polisen, utan hela vårt samhälle, sa Petra Lundh.
Hennes förordnande som rikspolischef gäller i sex år.

Polisfackets ordförande Katharina von Sydow säger till TT att valet av den nya rikspolischefen ”är ett bra val”. Att Lundh är kunnig, erfaren och ”insatt i både rättsfrågor och polisens profession.

Anders Thornberg, född 1959, blir alltså ny landshövding i Halland, hans hemlän.
Han lämnar polisen efter över 40 års arbete där och på Säpo, sedan 2018 som rikspolischef. Hans förordnande skulle gå ut i februari och han har haft en stort tryck med ökat gängvåld, otrygghet och fler bedrägeribrott, kris i ledningen, och krav från politiker, bl. a. från SD, på att han skulle avgå.

Till P4 Halland säger Thornberg att han som landshövding ”ska fortsätta stoppa gängen” och att förebyggande insatser behövs för förhindra nyrekrytering.

Annonser