Anders Thornberg ny rikspolischef

Regeringen hoppas att polisen får en nystart genom att låta Anders Thornberg, som varit polis i 37 år, bli rikspolischef. Han kommer direkt från jobbet som Säpochef.

– Jag är polis sedan länge och ser fram emot att leda svensk polis i framtiden, sa han vid en pressträff i torsdags.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) presenterade regeringens val av till ny rikspolischef efter Dan Eliasson, som blir generaldirektör på MSB. Han poängterar att det är första gången som Sverige får en rikspolischef som själv är polis i botten.

– Anders Thornberg har en lång och bred erfarenhet av den öppna polisen och av Säkerhetspolisen. Han har ett mycket stort förtroende både internt och externt, sa Morgan Johansson.

Anders Thornberg, född 1959 i Halmstad, blev färdig polis 1981, har arbetat som ordningspolis och mot gatulangning av narkotika, och från 1986 på säkerhetspolisen med spaning, operativ chef, information, och 2012 blev han Säpochef.

Thornberg tar över som rikspolischef i ett läge då polisen brottas med sjunkande uppklarningssiffror och ökade gängskjutningar, grova våldsbrott och sexualbrott.

Justitieminister Morgan Johansson sa att ”vi accepterar inte skjutningar, narkotika och andra brott. Vi ska rycka upp den organiserade kriminaliteten med rötterna”. Han lade även till att internationella stöldligor också är ett växande problem, som står för en stor del av inbrott.

Samtidigt tar Thornborg över när den stora polisomorganisationen genomförd, extra miljarder utlovas för tusentals fler poliser, högre löner och bättre arbetsmiljö. Dessutom har ett 30-tal straffskärpningar föreslagits. Rättsliga frågor och trygghet verkar bli viktiga frågor i riksdagsvalet i höst.

Och regeringen slipper inför valet få kritik för handlingsförlamning och en ifrågasatt polisledning. Ny rikspolischef kan bli den nystart som både regeringen och polisen behöver på rättsområdet.

Anders Thornborg är inte politiskt bunden (som s-märkte Eliasson var) och populär både hos allmänhet, politiska oppositionen och inom polisen.

Han ser fram emot en polis som fokuserar på kärnverksamheten och flyttar fram positioner mot brottslighet genom ökad samverkan, både nationellt och internationellt.
– Samtidigt så eftersträvar jag öppenhet och att säga som det är, sade han vid pressträffen.

Och polisfacket välkomnar honom.
– Jag är glad och nöjd med beslutet. Tycker det är viktigt att vi får en chef som kan polisen, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz till SVT.

Thornborg fick även frågan varför inte Säpo – där han ännu är chef – kunde stoppa den nu terroråtalade Akilov, som med lastbil dödade och skadade människor på Drottninggatan i april i fjol. Säpo hade fått uppgifter om honom hösten 2016.
– Vi gjorde vad vi kunde med den information vi hade. Vi hade inte kunnat stoppa honom, svarade Anders Thornborg och hänvisar till att Säpo får cirka 6000 underrättelser varje månad och flera meddelande är krypterade.

Thornborg tillträder 15 februari som rikspolischef.
Vem som blir ny chef för säkerhetspolisen ska regeringen att meddela senare.

Tema: Polisen

Ny Polis

Kan en ny organisation leda till effektivare polis som klarar upp fler brott?
Sedan 2015 finns en nationell polisorganisation, istället för 21 länsvisa delvis självstyrande polismyndigheter. Rikspolischef är sedan 2018 Anders Thornberg. Regeringen har utlovat att öka antalet poliser med cirka 10 000 till 2024.
Säkerhetspolisen är numer egen myndighet. Klas Friberg har varit chef där sedan 2018, avgår i förtid hösten 2021.

Läs mer

Annonser