Vindrickande ökade under pandemin

Under coronapandemin minskade svenskarnas totalkonsumtion av alkohol med 3,5 procent, jämfört med 2019, året före pandemin. Samtidigt ökade dock drickandet av vin med 2 procent. Det visar en ny CAN-rapport.


Slutsatserna baseras på uppgifter från Monitormätningarna, med intervjuer av cirka 18 000 personer årligen i åldrarna 17 till 84 år, som sedan millennieskiftet följer den totala alkoholkonsumtionen i Sverige.

När restriktionerna infördes för att begränsa covid-19-smittan så berördes även alkoholvanorna. Resandeinförsel och smuggling minskade när gränserna stängdes och krogars öppettider begränsades och fler handlade istället på Systembolaget.

– Vid resandeinförsel inhandlas ofta mer sprit och starköl än vin, och när den gränserna stängdes och Systembolaget var alternativet, så valde många att mer köpa vin. Varför har vi inte tittat på, men det finns en sedan flera decennier tydlig trend av ökat vindrickande och mindre sprit som fick extra schuss under pandemin, säger Björn Trolldal, utredare på Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, till Drugnews.

För två decennier sedan stod vinet för 34 procent av alkoholkonsumtionen och hade till 2021 ökat till 44 procent, mätt i ren alkohol. Samma period har andelen sprit minskat från 28 procent till 18 procent, medan starköl legat kvar kring 30 procent.

Ur CAN:s rapport

Lådvinerna har bidragit till mer drickande och en ökad andel för drycken, många tycker boxar är lättare att hantera och får dessutom mängdrabatt, i praktiken ungefär en flaska på köpet. Något som Trolldal följt i en tidigare studie.

Under pandemiåren 2020-2021 minskade alkoholkonsumtionen med 3,5 procent jämfört med 2019. Ifjol ökade den något igen, +2,4 procent (jämfört med 2020) till 8,67 liter omräknat i liter ren alkohol, per person 15 år och äldre.

Den registrerade andelen har ökat under pandemiåren (försäljning på Systembolaget ökade 12 procent och har nu en andel på 75 procent andel av totala alkoholförsäljningen, medan restauranger och folköl butiker minskade något). Den oregistrerade delen (resandeinförsel, smuggling med mera) minskade kraftigt. Hemtillverkning och köp via internet har dock ökat något, men från mycket låga nivåer.

• Drugnews: när nu de flesta restriktioner tagits bort, så kommer kanske alkoholkonsumtionen öka igen?
– Nja, det ska bli mycket intressant att följa om de flesta återgår till samma nivåer och dryckesbeteende som tidigare, eller om man hittat ett nytt ”normalläge” med lägre konsumtion. Utvecklingen kan även kompliceras av nya faktorer som högre priser, inflation och räntehöjningar som påverkar ekonomin och kan bromsa alkoholkonsumtionen, svarar Björn Trolldal på CAN.

• Fotnot: Rapporten Alkoholkonsumtionen i Sverige 2001–2021 (pdf-fil, 65 sidor).

Annonser