Att lägga sig i och vara nyfiken

RECENSION/ Utbildningshäftet ”Att upptäcka narkotikaanvändare” är en liten matnyttig guide om droger för föräldrar, skolpersonal och andra som arbetar med barn och unga. Författare är Lennart Karlsson som ger handfasta tips och delar med sig av flera års erfarenhet som narkotikapolis.

”Lägg dig i och var nyfiken. Prata med barn och ungdomar i din närhet och även med andra föräldrar.” Det är ett av de grundläggande råden Lennart Karlsson ger i ett 35-sidigt, rikt illustrerade häfte om hur man upptäcker narkotika bland unga.

Författaren är ordförande i Svenska Narkotikapolisföreningen och sedan i år även deckarförfattare tillsammans med Benny Haag, (boken ”Det som inte syns”. Ordfront 2022).

Matnyttig guide om droger.

I häftet ”Att upptäcka narkotikaanvändande” delar Karlsson med sig av sina mångåriga erfarenheter som narkotikapolis. Texten har en personlig glöd och förmedlar inte bara fakta, utan är lika mycket ett försvar för den svenska narkotikapolitiken och dess vision om ett narkotikafritt samhälle. Karlsson erkänner att det kanske är en utopi, men för egen del vägrar han att ge upp tanken.


Lennart Karlsson. Att upptäcka narkotikaanvändande – En liten guide för föräldrar, lärare och andra som jobbar med barn ungdomar. Svenska Narkotikapolisföreningen 2021.


Han ger en snabbkurs om hur hjärnan reagerar på droger och vilka följder det så småningom kommer att få. Det leder i sin tur fram till slutsatsen att ju tidigare upptäckt av narkotikabruk, desto lättare är det att förhindra en destruktiv drogkarriär.

Författaren går igenom olika typer av droger, vilka beteenden brukaren vanligtvis uppvisar och vad man som förälder eller annan vuxen borde reagera på när det gäller andra tecken. Till exempel förpackningar, lukter, utrustning och förändrade vanor hos den unge.

Karlsson viktigaste verktyg som narkotikapolis kallar han profilering. Det innebär att läsa av individer, platser och situationer och kombinera det med objektiva kunskaper hur olika droger påverkar.

Här gäller det också att känna till de olika subkulturella beteendena i samband med narkotikabruk. Han menar också att fördomar är ett sätt identifiera vem som kan tänkas använda. Samtidigt måste man som polis hela tiden vara medveten om att det är just fördomar och vara beredd att ompröva dem.  I en livsmedelsbutik noterar han exempelvis att den trevlige unge mannen med kockförkläde som demonstrerar ett nytt märke för köttbullar visar tydliga tecken på kokainpåverkan.

Han menar ändå att den enskilt viktigaste faktorn är att reagera på avvikelsen från det normala. Fast vad som är normalt kan alltid diskuteras.
”Det är inget misslyckande som förälder att ha ett barn som börjar använda narkotika”, skriver Karlsson på slutet. ”Däremot är det ett misslyckande om man väljer att inte göra något åt det.”

Häftet är en viktig och användbar skrift. Synd bara att den endast finns tillgänglig i digital form.

• Fotnot: Att upptäcka narkotikaanvändande kan laddas ner och köpas via SNPF:s utbildningspaket BAS Narkotikautbildning BAS – SNPF

Annonser