Droghandbok lyfter föräldrarnas roll

Drogtrycket har ökat med legaliseringsvindarna och de unga är måltavlor. Mellan dessa står föräldrarna, som Erik Leijonmarck vänder sig till i en ny handbok.

När droger marknadsförs och normaliseras i tv-serier, filmer och musik och Nordamerika legaliserat cannabis. När kokain flödar på nattklubbar och kriminella gäng skjuter ihjäl varann i strider om narkotikaaffärerna. Då blåser en ”perfekt storm” upp och riktas mot ungdomar och deras sårbara hjärnor.

Så skissar Erik Leijonmarck bilden av de ungas utsatthet.
– När utbudet och drogtrycket ökar, så är det än viktigare att minska efterfrågan. Och där kan ansvarsfulla föräldrar spela stor roll, säger han till Drugnews i samband med att boken nyligen släpptes.

Erik – nyss fyllda 34 år – har följt utvecklingen i flera år, har kontakter med forskare, folkrörelser och internationella nätverk som generalsekreterare i drogrestriktiva European Cities Against Drugs. Han har föreläst för flera tusen tonårsföräldrar och andra vuxna om narkotikans mekanismer runt i Sverige och på kontinenten.

Han blev tillfrågad för ett år sedan av ett bokförlag om tips på kunniga om droger och det slutade med att han skrev boken själv – med argument, intervjuer med föräldrar, en mamma vars son var amfetaminberoende, ungdomar, drogsamordnare som arbetar lokalt (exempelvis framgångsrikt i Öckerö), narkotikapolis och flera andra.

Boken han skrivit heter ”Droghandboken – guide för föräldrar och andra nyfikna” (Pagina förlag, 248 sidor) och är avsedd rusta föräldrar och andra med goda argument och till ett gott föräldraskap inför sina barns tonårstid vad gäller droger. Han är lite inspirerad av Tonårsparlören som IQ ger ut och skickas till alla föräldrar med 14-åriga barn, men mer handlar om alkohol.

– Dagens narkotikaindustri marknadsför droger på ett sätt som i stort sett saknar motsvarighet i modern tid. Detta har medfört att droger finns tillgängliga i barnens uppväxtmiljö på ett sätt som deras föräldrar saknar erfarenhet av från när de växte upp. Men det går att göra mycket för att minska risken för barn. Ett nära och varmt, men också gränssättande föräldraskap kan skydda mycket. Men även om man gör rätt, så måste man vara vaksam på droger kring barnen eftersom det finns så många krafter idag som förstärker drogpositiva budskap, säger Erik Leijonmarck.

Han är imponerad av Island som med genomtänkt strategi vänt en ökad användning av alkohol, tobak och narkotika bland unga till att på några år sjunka till en av de lägsta i Europa. Där betonas föräldrarnas kontroll, en aktiv inrutad fritid för barnen och de får inte vara ute sent på kvällen. Hela samhället tar ansvar.

I ett avsnitt bemöter han ett 20-tal myter om droger, såsom ”det angår ingen vad jag stoppar i min kropp”; ”Sverige är ett extremt land med nära religiöst drogmotstånd…”: ”om narkotika varit lagligt kunde polisen ägna sig åt riktiga brott…” Etcetera.

• Drugnews: vilken myt tror du är knepigast att bemöta för vuxna när unga säger emot?
– Diskussionen om att ni vuxna dricker ju alkohol, som är jättefarligt, tror jag är jobbig för många föräldrar. Samtidigt så gäller det vara tydlig och kunna säga nej. Barnen vill inte göra sina föräldrar besvikna, svarar han.

Signering. Foto: Drugnews

• Vad är ditt bästa råd till en förälder som oroar sig för sitt barn vad gäller droger?
– Ställ frågor till barnet, var vaksam om man känner att något inte står rätt till. Agera på magkänslan om att något är fel – förträng det inte, säger Erik Leijonmarck.

I Almedalen finns författaren denna vecka på ECAD:s plats i hamnen, har seminarier på tisdag om boken och kan svara på frågor och signera böcker.

Annonser