Moss hittar droger varje arbetspass

Femåriga springer spanieln Moss har utsetts till Årets narkotikasökhund 2021. Han är smugglarnas skräck och gör med sin förare Christoffer Carlsson narkotikabeslag under varje arbetspass hos tullen i Malmöregionen.


Moss som är bördig från Irland har arbetat tre år tillsammans med sin förare i post- och fraktflödet i södra Sverige och blivit ett fruktat ekipage när de söker genom brev och paket i jakten på droger.
På ett år fram till september 2021 medverkade de till 213 narkotikabeslag som beräknas ha en samhällsnytta på drygt 102,5 miljoner kronor.

Han är en ”miljöstark hund”, som kan växla mellan stor och små doftbilder, och hittar även substanser som är oerhört svårfångade med små doftbilder, enligt prismotiveringen. Han hittade bl. a en vakuumförpackad haschkaka gömt i en förpackning som såg ut att innehålla proteinbar, berättar Christoffer Carlsson i pressmeddelande från Svenska Kennelklubben.

PRISADE Christoffer Carlsson och Moss – smugglarnas skräck. Foto: Lina Kronholm

Både hunden och föraren jobbar passionerat. Och Moss kan växla från tuff arbetsmiljö och fokusera på sitt doftjobb, trots mycket ljud och rörelser omkring, när han springer på posthallens löpande band. Och han kan skilja på flera olika preparatsorter.

– Vi tar vi mycket amfetamin, kokain, heroin, MDMA (den verksamma substansen i ecstacy), opium, och cannabisgodis, enligt Christoffer Carlsson, hundförare på Tullverket.

I januari 2022 får ekipaget ta emot sina pris i samband med MyDog på Svenska Mässan i Göteborg. Christoffer får ett resestipendium och Moss en rosett, ett smaskigt ben, ett halvt års hundfoder och en ny skön bädd.

Annonser