Izor och Harry prisade polis- och tullhundar

Sjuåriga schäfern Izor hos polisen i Stockholm och femåriga labradoren och doftspecialisten Harry hos tullen i Malmöregionen har utsetts till Årets polishund respektive Årets narkotikasökhund 2020.

Izor arbetar tillsammans med föraren Erik Karlsson som patrullhund i Region Stockholm sedan snart två år. Och har blivit ett effektivt par med många insatser. Duktig att spåra misstänkta personer, men också vapen och narkotika.

Årets polishund är Izor. Foto: Måns Engelbrektsson

Izor arbetsvilja, idoghet och mod har lyfts fram av juryn. Han stöder alltid sin förare, också i trängre situationer. Hunden har agerat mot såväl våldtäktsmän som sparkas och genom sitt bett lyckats avväpna en psykiskt sjuk man som riktade vapen mot föraren.

– Jag litar på att han är med mig till slutet, vilket gör att jag känner mig trygg, säger Erik Karlsson i pressmeddelande från Svenska Kennelklubben.


En annan smart yrkeshund
som i år prisas är labradoren Harry som arbetar tillsammans med föraren Kim Holm vid Malmötullen med att stoppa narkotika – bland annat i fordonsströmmar vid Öresundsbron och färjorna i Helsingborg, samt även med personsök på tåg, vid postband och flygterminaler.

Årets narkotikasökhund Harry och föraren Kim Holm. Foto: Mette Ottosson.

Ekipaget nominerades för förmågan att göra beslag i stökiga miljöer. Juryn anser att Harrys ”främsta styrkor är hans uthållighet i sökarbetet, med nosintensitet och tempo i god balans”.

– Allra bäst är Harry på fordonssök och då framför allt de noggranna söken på bilar vi tagit in för kontroll, berättar föraren Kim Holm.

Och de gör med Harrys stora doftbibliotek beslag på nästan varje jobbpass. Senaste året har paret medverkat till 56 narkotikabeslag till en sammanlagd samhällsnytta av 393,2 miljoner kronor.

Nu vankas det hundben och en ny säng som pris till Harry och en resecheck till föraren.

Annonser