Max prisad narkotikahund

Max har utsetts till Årets narkotikasökhund 2023 av Svenska kennelklubben. Under ett år har han varit med och hittat narkotika och vapen som beräknas motsvara en samhällsnytta på över 100 miljoner kronor.

Sedan 1993 utser Svenska kennelklubben årets narkotikahund. I år är det Labrador retrieverhanen Max tillsammans med föraren Frida Hessbo som får utmärkelsen.

– Max är extremt arbetsvillig, han tycker att det är roligt att söka. När man jobbar handlar det mycket om relationen mellan hund och förare, att den måste fungera. Det är viktigt att man är en match. Max vill jobba tillsammans med mig. Han är lyhörd men ändå självständig, säger Frida Hessbo.

I motiveringen skriver juryn, som består av representanter för Svenska Kennelklubben och Tullverket, bland annat att Max och Frida Hessbo under året ”gjort ett stort antal beslag som bidragit till stor samhällsnytta”. Bland beslagen som juryn särskilt nämner i sin motivering finns ett stort parti narkotika som låg packat i en dieseltank på en lastbil samt nio vapen som hade gömts inne i en bils kaross. Båda fynden bestod av ”svåråtkomliga doftbilder i ytterst utmanande miljöer”.

Max och Frida Hessbo tjänstgör hos Tullverket i Skåne, men de deltar också internationella samarbeten och företräder Tullverket som representanter i EMPACT, EU-samarbetet mot organiserad brottslighet, vilket också är med i juryns motivering.

Max är Frida Hessbos första tjänstehund. Att de fungerar så bra tillsammans tror hon beror på att de båda tycker att det är så roligt att göra beslag. De har samma driv. Något som nu alltså lett fram till utmärkelsen Årets narkotikasökhund.

– Jag blev jätteglad. Det är en ära, för det finns otroligt många duktiga hundekipage i Tullverket. Så det är väldigt fint att få den här utmärkelsen, säger hon.

Annonser