Atte prisas – smugglarnas fasa

Fyraåriga labrador retrievern Atte arbetar i tullen i Malmö med sin förare Josefin Frid och har senaste året gjort 206 narkotikabeslag. Nu får han utmärkelsen Årets narkotikasökhund.

Från början var tänkt att Atte skulle bli jakthund, men han pep under jakten och var lite väl självständig. Istället blev han sökhund och kan söka både efter narkotika, vapen och ammunition.

Nu har Atte och Josefin Frid arbetat tillsammans i två år och bara under senaste året har de gjort 206 beslag av narkotika vid 152 tillfällen. Han har stor arbetskapacitet och extra bra förmåga hitta smuggelgods och selektera svårupptäckta dofter i alla flöden – med fordon och personer.

– Atte gillar att fånga vittring i vinden och sedan visa varifrån den kommer, där glänser han verkligen, säger Josefin Frid i ett pressmeddelande från Svenska Kennelklubben.

Något juryn framhåller i sin motivering: ”Attes proffsiga nos är alltid igång och känner många dofter, även de som är små och svårupptäckta”.

Josefin Frid berättar som exempel när Atte satt mellan två filer med lastbilar som kör av färjan i Ystad och plötsligt får vittring och valde ut en lastbil där några gram cannabis gömts i en gördel av föraren.

Utmärkelsen får de ta emot 14 december på Stockholmsmässan i Älvsjö. Föraren får ett resestipendium och Atte får ett smaskigt ben, foder och en skön koja.
På mässan i december kommer även Årets polishund, Årets bragdhund och Årets sociala tjänstehund att prisas.

Annonser