Årets polishund duktig att bekämpa gängbrott

Schäferhunden Lundy har utsetts till Årets polishund 2022. Detta för hennes förmåga att bekämpa gängkriminalitet i Eskilstuna och har en ”extraordinär förmåga att hitta vapen och narkotika”.


Tillsammans med sin förare Jimmy Larsson jobbar den snart sexåriga tyska schäfern som patrullhund i polisregion Öst med Eskilstuna som bas. Och de är mycket effektiva.
Paret hittade exempelvis tidigare i år misstänkta mordvapnet efter en dödsskjutning på öppen gata i Eskilstuna, vilket ledde till att polisen kunde gripa en misstänkt gärningsman.

Utöver det har Lundy hittills i år även hittat tio andra vapen och cirka sju kilo narkotika. Men är även tränad att spåra efter människor och föremål som gömts, berättar föraren för SVT Sörmland.

Svenska Kennelklubbens pris årets polishund utses av en jury, som skriver om paret: ”Genom systematiskt arbete, som många gånger är egeninitierat, har patrullen hittat en mängd vapen, och därigenom förhindrat skjutningar samt påvisat fynd som lett till gripanden för grova brott”.

Lundy kom till Jimmy Larsson 2019 och de tillbringar den mesta tiden av dygnet tillsammans.
– Det känns jätteroligt, både att vinna och att vårt arbete uppmärksammas. Det är såklart även en stor ära, säger Jimmy Larsson i ett pressmeddelande och berömmer Lundy för hennes stora arbetslust och att använda nosen.

Förutom fira med ett saftigt ben så gillar Lundy att äta kattmat som ”godis”, berättar föraren.
Utmärkelsen Årets polishund överlämnas på Stockholms hundmässa i december, där även Årets narkotikasökhund, Årets sociala tjänstehund och Årets bragdhund belönas.

Annonser