Nya Zeeland: Nope till tillåta cannabis

WELLINGTON Preliminära valresultatet efter folkomröstningen i Nya Zeeland om att tillåta marijuana för nöjesbruk tyder på att en liten majoritet av de röstande röstat nej.

Omröstningen hölls i samband med parlamentsvalet för knappa två veckor sedan, där premiärminister Jacinda Ardern (Labour Party) vann och säkrade en ny mandatperiod.

Förutom parlamentsvalet hölls även två val om lagändringar. Dels om aktiv dödshjälp ska tillåtas, vilket verkar gå igenom med över 65 procent av rösterna. Dels om att legalisera cannabis. Även om inte alla utlandsröster ännu är räknade.

Enligt nationella valkommissionen verkar det som att en majoritet av befolkningen röstat nej till att legalisera cannabis, vilket hittills 53,1 procent av väljarna motsatt sig och 46 procent röstat för. Ett ja hade inneburit att Nya Zeeland skulle bli tredje land efter Kanada och Uruguay att legalisera försäljning och rekreationellt bruk av cannabis.

Slutliga resultaten – inkluderat räkna de speciella rösterna – planeras bli klart nästa fredag, enligt kommissionen, rapporterar Reuters.

Ja-sidanJa-sidan har haft stöd av bland andra Labour Partys och Green Party ledning och en del av ursprungsbefolkningen maorierna, enligt tidiga enkäter. Medan konservativa National Party varit tydligt emot. Nej-sidan har kampanjat med bl a Say Nope to Dope.

Cannabis är sedan tidigare tillåtet i medicinskt syfte. Men i lagförslaget ville nu förespråkare även tillåta drogen för inköp och nöjesbruk för de som fyllt 20 år och äldre. Licensierade butiker skulle få sälja cannabis och dessutom hushåll få odla högst fyra växter. Marknadsföring av cannabis skulle dock begränsas.

Medan andelen vuxna nyzeeländare som brukar cannabis har ökat, så har den minskat bland unga sedan två decennierna, visar studier från University of Otago, rapporterade Accent i våras.


• Lagförslaget ”Cannabis Legalisation and Control Bill” (pdf-fil, 65 sidor, utkast).

Annonser