Tyskland avvisar legalisera cannabis

BERLIN Tyska parlamentet förbundsdagen avvisade häromdagen ett lagförslag att tillåta ”strikt kontrollerat” nöjesbruk av cannabis för vuxna i landet.

Det var De Gröna som stod bakom legaliserings-förslaget, som bara fick stöd av vänsterpartiet Die Linke. Liberalerna FDP som ville ha ett annat slag av ”frihetslag” avstod att rösta. Övriga partier – inklusive regeringskoalitionen med Angela Merkels kristdemokratiska CDU och Socialdemokraterna – röstade emot. Trots att SPD-medlemmar tidigare uttalat sig positivt om en liberalisering.
Förbundskansler Merkel är klart emot en legalisering. De Gröna och vänstern har bara 67 + 69 röster av Förbundsdagens totalt 709 platser.

Utan stöd för åtminstone några medlemmar ur regeringens koalitionspartier, som har majoritet i parlamentet, är inget legaliseringsscenario möjligt, konstaterar cannabisindustrins nyhetssajt Marijuana Business Daily i en artikel.

Flera andra cannabis-motioner röstades också ner av förbundsdagen i torsdags. Inkluderat tillåta försök med rekreations-användning, avkriminalisera innehav upp till 15 gram cannabis och öka odlingen av cannabis i medicinskt syfte i Tyskland.

Tyska parlamentets avvisning stänger dörren för tillåta cannabis i bredare syfte åtminstone denna mandatperiod. Nya federala val hålls tidigast om ett år.

Cannabis för medicinskt bruk har tidigare godkänts i Tyskland. Sedan 2017 till i somras har cirka 100 000 ansökningar om ersättning från tyska sjukförsäkringssystemet GKV inkommit. Hittills har 62 procent godkänts, enligt uppgifter till som MjBiz tagit del av.

Annonser