”Allt hänger ihop, mamma och pappa”

Vi måste våga lägga oss i våra snart vuxna barns liv. Så att vi slipper fler knarkande tonåringar, mördade barn och förtvivlade föräldrar. Allt hänger ihop, skriver Jessica Vikberg, RNS, i en krönika.  

Många mammor och pappor, fina men förtvivlade föräldrar som jag kommer i kontakt med, blir tagna på sängen när just deras älskade son eller dotter visar sig ha gått bakom ryggen och börjar strula med droger. Ibland sker det under sommaren – mellan högstadiet och gymnasiet, den första föräldrafria semestern eller på det där rejvet i sommarnatten som ingen vuxen hade någon aning om att det ägde rum.

Det är svårt att veta hur mycket man ska lägga sig i sitt snart vuxna barns liv. Balansen att få barnet att öppna eller sluta sig kan vara hårfin. Och just när det är som svårast kanske det behövs som mest.

En augustinatt blir en 12-årig flicka ihjälskjuten i Botkyrka. Att förstå eller förlåta att ett barns skjuts ihjäl i Sverige en sommarnatt 2020 är mer än jag förmår. Martin Lazar, kommunpolis i Botkyrka, vädjar för att förhindra att något så oförklarligt fruktansvärt sker igen, om vuxennärvaro, tidig upptäckt och krav på att familjer tar emot föräldrastöd.

Jag ser The Work – gruppterapi med mördare”, en film om män som sitter inne för mord i USA.  När dessa märkta män når sitt inre, innanför de osynliga sköldar och livvästar de burit sedan barnsben, då skriker och gråter de ut allt de hållit inom sig och som lett till ett liv med grovt våld och droger och slutligen till ett livstidsstraff. De allra flesta säger att de gråter över sina frånvarande eller fysiskt eller psykiskt misshandlande pappor.

Om det finns fler pappor att se upp till och en trygg hemmiljö som bygger på kärlek och krav och inte skrämsel och knytnävar, då kommer fler barn växa upp till empatiska vuxna med fina förebilder. Istället för att lockas av dem med snabba cash och falsk makt, som dealar droger till ditt eller mitt barn som i sin tur går på rejv eller röker på, på den föräldrafria festen.

Så parallellt med att Damberg och regeringen med all rätt utvecklar och förstärker svensk polis behöver Sverige en effektiv socialtjänst som ger, även om föräldrarna inte ber, stöd under barnens uppväxt.
Vi behöver en sekretesslag som lindrar och inte hindrar. Barnavårdscentraler och skolor som förebygger och fångar upp.

Vi övriga, du och jag, får göra vad vi kan där vi är, ha #drogkurage och ha koll på våra och andras ungar. Våga lägga oss i våra snart vuxna barns liv. Så att vi slipper fler knarkande tonåringar, mördade barn och förtvivlade föräldrar. Allt hänger ihop.

 

JESSICA VIKBERG – förbundsordförande Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle

Annonser