Lungskador av e-cigaretter även i Sverige

Sverige kan ha fått de två första misstänkta fallen av akuta lungskador bland ungdomar som kan uppstå av e-cigaretter, varnar Giftinformationscentralen. Ofta har thc-haltiga utblandade vejpningvätskor varit inblandade i de många fall som tidigare drabbat USA.

I USA har uppåt 50 personer avlidit och över 2000 personer insjuknat i svåra lunginflammationer sedan i somras, efter att de inhalerat/”vejpat” e-cigaretter med vätskor ofta inköpta utanför den officiella marknaden.

Ofta har THC-haltiga oljor använts, utblandat med vitamin-E-acetat för att öka vinsten. Preliminära undersökningar av dödsfall tyder på att tillsatsämnet kan vara orsaken och att det ofta varit i samband med vejpning av e-cigaretter med thc-oljor.

Nu finns de två första misstänkta liknande fallen av e-cigarettskador i Sverige. De har upptäckts senaste månaden och misstänks ha inhandlat thc-spetsade e-cigarettvätskor från USA via Darknet.

Giftinformationscentralen vill uppmärksamma läkare på risken om fler fall kan uppstå.
– I och med att vi har indikationer på att det här sättet att missbruka cannabis har blivit allt mer populärt och att kunderna köper sina produkter från själva epicentret av den här epidemin i USA bedömer jag att risken är ganska stor att vi får sådana här fall, säger Erik Lindeman, överläkare på Giftinformationscentralen, till Läkartidningen.

Han uppmanar kliniskt verksamma läkare att om en yngre patient har andningsbesvär så måste en vejpningsanamnes göras och riktade frågor om just thc-vejpning ställas.

Även e-cigarettforskaren Magnus Lundbäck tror att fler lungfall kan väntas.
– Har vi sett två fall så tror jag nog att vi kommer att se fler. Vi har ju någonstans hoppats att det här inte ska hända i Sverige, men nu har det hänt. Dels finns de här akuta effekterna med lungskador, men sen så måste man också fundera på vad den legala e-cigarett-användning ger för hälsoeffekter på lång sikt och där har vi mycket kvar att utreda, säger han till SR Vetenskapsradion.

E-CIGARETTER/ Olika elektroniska cigaretter har sedan millenniumskiftet tagits fram och saluförs på världsmarknaden. De marknadsförs som mindre riskfyllda alternativ till vanlig cigarettrökning, då inte tobaksrök dras ner i lungorna. Men ångorna från olika kemiska ämnen vid vejpning innehåller också skadliga ämnen.
Det finns tusentals olika smaksatta vätskor, vissa med nikotin, andra inte. Även thc-spetsade oljor säljs på grå marknader riktad till unga. Tillsatsämnet vitamin E-acetat används i några av oljorna som utfyllnad för att tjäna mer pengar, men tros även kopplas till de många lungskador bland unga, enligt hälsomyndigheter i USA.
Cirka två procent av svenskarna använder e-cigaretter nära dagligen. 18-årsgräns gäller enligt tobakslagen även för e-cigaretter med nikotin.

• Källor: Läkartidningen, Folkhälsomyndigheten, amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC.

Tema: E-cigaretter

09-E-cig1minimNy nikotinfälla eller alternativ till livsfarlig rökning?

Marknaden växer snabbt för ”rökfria” elektriska cigaretter, men saknas kunskap om deras hälsoeffekter på längre sikt.

Oklart hur de ska regleras. Process pågår i Sverige, EU-direktiv på gång. Brasilien, Singapore och Uruguay har förbjudit alla slags e-cigaretter, Australien dem med nikotin, i Kanada är all import, reklam och försäljning förbjuden av dem.
• Läs mer på Psykologer mot Tobak.

Läs mer

Annonser