USA: smaksatta e-cigaretter kan förbjudas

WASHINGTON DC Smaksatta e-cigaretter och inhalatorer kan komma att förbjudas i USA inom kort. Detta sedan många tonåringar börja röka elektroniskt och hundratals amerikaner insjuknat med lungproblem, unga hamnat i koma och minst sex personer avlidit.

I onsdags uttryckte presidentparet Trump stor oro över utvecklingen på en presskonferens.

– Vi måste göra något åt detta. ”Vaping” har blivit big business på kort tid, men vi kan inte låta människor bli sjuka och inte våra barn påverkas så här, sa president Donald Trump.

• PRESSMÖTE med paret Trump och hälsominister Alex Azar via Youtube (ca 3:37 minuter):


En utredning har påbörjat för att se vad som ligger bakom att så många insjuknat, nu har 29 delstater drabbats. Det finns misstankar att en ”epidemi” och ökat intag av smaksatta ämnen i e-cigaretter och vapor-apparater kan ha en roll. Det nämns även att vape-oljor ibland använts spetsade med THC (rusämne i cannabis).

Nu förbereds nya regler närmaste veckorna, men kan uppåt 30 dagar att få bort produkterna från försäljningsleden. Därefter måste tillverkare söka licenser hos amerikanska livsmedels- och läkemedelsverket FDA för att från 2020 åter kanske få börja sälja.
– Vi måste helt enkelt ta bort dessa populära smaksatta produkter från marknaden tills de kan säkerställa ett godkännande av FDA, om de kan lyckas med det, sa hälsominister Alex Azar som medverkade vid mötet.

Många unga amerikaner använder e-cigaretter, särskilt sådana smaksatta med frukt, mentol och mint. Statliga enkäter ifjol visar att en av fem i gymnasieåldern har rökt e-cigaretter senaste månaden och för merparten av dem var smaksättningen en ingång, rapporterar AP.

Regeringen avvaktar med förbud mot ämnen med tobakssmak i de elektroniska apparaterna, (de anses mer legitima att kunna hjälpa rökare sluta med vanliga cigaretter). Men enligt hälsoministern kan även de komma omfattas om unga skulle gå över till sådana istället.

För ett år sedan uppmärksammades växande trenden bland tonåringar att använda e-cigaretter och riskera ”att en hel generation bli nikotinberoende” från en trade-off-märken. FDA sände varningsbrev till fem stora tillverkare av smaksatt tobak (bl a Juul, och märken ägda av stora tobaksbolag), samt till tusentals butiker med uppmaning om skärpning och återkomma med planer hur hejda utvecklingen.

Uppenbarligen är inte myndigheterna nöjda med branschens ansvar och går därför vidare med att förbereda förbud för smaksatta vätskor till e-cigaretter och inhalatorer.

Hittills har inga svenska dödsfall kopplats till e-cigaretter, men Giftinformationscentralen följer noga utvecklingen, uppger representanter till TT.

Även ånga från e-cigaretter kan innehålla skadliga ämnen, men de flesta experter anser att vanlig cigarrettrökning är farligare, då röken innehåller cancerogena ämnen och farliga biprodukter.
WHO la i somras fram en rapport om att e-cigaretter och liknande produkter inte är lösningen på att minska tobaksrökning och behöver regleras bättre.
I Sverige gäller 18-årsgräns för att få köpa e-cigaretter med nikotinvätska. Cirka två procent av befolkningen använder e-cigaretter återkommande, enligt TT som hänvisar till UMO, Folkhälsomyndigheten.

Tema: E-cigaretter

09-E-cig1minimNy nikotinfälla eller alternativ till livsfarlig rökning?

Marknaden växer snabbt för ”rökfria” elektriska cigaretter, men saknas kunskap om deras hälsoeffekter på längre sikt.

Oklart hur de ska regleras. Process pågår i Sverige, EU-direktiv på gång. Brasilien, Singapore och Uruguay har förbjudit alla slags e-cigaretter, Australien dem med nikotin, i Kanada är all import, reklam och försäljning förbjuden av dem.
• Läs mer på Psykologer mot Tobak.

Läs mer

Annonser