FDA hotar förbjuda vissa e-cigg i USA

WASHINGTON Efter kraftig ökning i USA av e-cigaretter bland tonåringar, så överväger amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten FDA att dra tillbaka vissa smaksatta elektroniska cigarettmärken.

FDA oroas över ”en epidemi” bland barn och unga som använder e-cigaretter och har därför beordrat fem större e-ciggtillverkare i landet att inom 60 dagar lämna in planer för hur de kan hejda utvecklingen, rapporterar bland andra nyhetsbyrån Bloomberg och CNBC.

De fem varumärkena är Juul (privatägt bolag), Vuse som ägs av tobaksjätten Reynolds American, MarkTen (ägs av Altria, f d Philip Morris), Blu E-cigs (ägs av brittiska Imperial Tobacco) och Logic som ägs av Japan Tobacco International.

FDA ska under de två månaderna granska tillverkarnas marknadsföring, försäljning och även göra inspektioner i butiker och 1300 återförsäljare. Varningsbrev och hot om böter skickas nu ut. Varningsbrev och hot om böter skickas nu ut i FDA:s ”historiska aktion”.

– E-cigaretter har blivit en nära allestädes närvarande – och farlig – trend bland ungdomar. FDA kan inte tolerera att en hel generation ungdomar blir beroende av nikotin från en trade-off för att ge vuxna tillgång till dessa produkter, säger FDA:s kommissionär Scott Gottlieb i ett uttalande.

• Varumärket Juul och andra uppger att kunden måste ha fyllt 21 år för att köpa produkten.

Tema: E-cigaretter

09-E-cig1minimNy nikotinfälla eller alternativ till livsfarlig rökning?

Marknaden växer snabbt för ”rökfria” elektriska cigaretter, men saknas kunskap om deras hälsoeffekter på längre sikt.

Oklart hur de ska regleras. Process pågår i Sverige, EU-direktiv på gång. Brasilien, Singapore och Uruguay har förbjudit alla slags e-cigaretter, Australien dem med nikotin, i Kanada är all import, reklam och försäljning förbjuden av dem.
• Läs mer på Psykologer mot Tobak.

Läs mer

Annonser