Från IQ-chef till toppjobb hos S

IQloggaJuan-Pablo Roa slutar som vd på IQ-initiativet och går till toppjobb som biträdande kommunikationschef och budskapsstrateg på Socialdemokraterna ”för att vinna valet nästa år”. Som tillförordnad ersättare på IQ stiger Anna Kervall in.


Drugnews har tidigare berättat att Roa sista augusti slutar som chef på Systembolagets dotterföretag IQ – som arbetar för en smartare syn på alkohol. Nu är det klart att han ska hjälpa Socialdemokraterna få ut sin politik inför valet nästa år.

– Det blir spännande! Det gäller att skapa en mediemix och kommunikation som är tydlig och når ut till väljarna. Jag ska arbeta för en socialdemokratisk valvinst genom att med väl paketerad kommunikation träffa både hjärta och hjärna om de samhällsutmaningar vi står inför, säger Juan-Pablo Roa till Drugnews.

Han har tidigare bland annat varit politisk sakkunnig åt folkhälsominister Gabriel Wikström och haft kommunikationsroll inom SSU.

Som chef på IQ sedan 2016 och i relation med moderbolaget Systembolaget har han utvecklat sitt ledarskap att vara tydlig, tycker han. Och i arbetet med rapporter, kampanjer och i debatter för att stärka folkhälsan har han mött mycket engagemang, som ”har likheter med politisk kommunikation”

Du var ju med i valrörelsen 2014, kommer det bli hårdare nästa år?
– Tuffare ja. Det går allt fortare, finns fler kanaler att kommunicera i – sociala medier, press och media, reklamfilm med mera och måste även ha beredskap för ”fake news”, vilket ökade i amerikanska valet. Det blir svårare att kommunicera, men det får man inte vara rädd för, svarar han.
Han betonar att även möten med väljare behövs, där inte bara prata utan lyssna är viktigt.

Nu ska Roa ha semester och sen hinna lansera populära Tonårsparlören på sex ytterligare språk för nyanlända och asylsökande familjer (för att ”kunna navigera i det lite märkliga svenska alkohollandskapet” med monopol och alkoholfyllda helger).

Innan han i september lämnar över till en tillförordnad vd på IQ.
Det blir Anna Kervall, idag områdeschef på Systembolaget, som tar över som chef under rekryteringsprocessen att i höst hitta ny VD till IQ-initiativet, bekräftar pressavdelningen på Systembolaget.

Annonser