Karin Hagman blir ny chef för IQ

IQloggaVid årsskiftet börjar Karin Hagman som ny vd för IQ, som verkar för ett smartare förhållningssätt till alkohol. Hon är idag kommunikationschef på Kommunal som städat upp efter skandalen med bjudsprit och nu infört nolltolerans.

Karin Hagman, 43 år, från Stockholm, tillträder arbetet på IQ i januari och har lång erfarenhet från PR och kommunikation, exempelvis på Hyresgästföreningen och projektledare på TCO och RFSU.

– Det ska bli spännande att arbeta för att IQ fortsätter vara en stark röst i samhällsdebatten kring alkohol. När alkohol och drickande blir allt mer normaliserat och alkoholreklam ökar så behövs organisationen. För skapa goda samtal och reflektera över hur det påverkar var och en av oss, säger Karin Hagman till Drugnews.

Hon ersätter Juan-Pablo som slutade som vd i augusti och fram till dess hon tillträder så är Anna Kervall under hösten tillförordnad chef på Systembolagets dotterbolag IQ.

Karin Hagman är försiktig med att berätta om vilka förändringar hon vill driva, innan hon mött personal och börjat på nya jobbet. Men som tonårsmamma vill hon behålla Tonårsparlören som skickas till alla målsmän varje år med unga i 14-årsåldern. Och hon vill att IQ och kampanjer ska finnas mer på digitala medier där stor del av målgruppen finns, det vill säga unga vuxna.

• Vad har du själv för förhållande till drycker?
– Jag tycker det gott med ett glas vin, men har kontroll. Min stora passion dock är bubbelvatten som idag finns i så många olika smaker, svarar hon.

Hon är alltså idag kommunikationschef på facket Kommunal som medier ifjol avslöjade att toppar haft spritfester, generös representation och gratis semestrar för medlemmarnas pengar. Vilket ledde till att ordförande och andra fick sluta.

– Jag började strax före krisen briserade och blev sedan ansvarig för städa upp. Det lärde mig att en dålig alkoholkultur även går att rätt snabbt förändra. Idag har vi nolltolerans och bjuder inte på en droppe alkohol i något sammanhang, vilket även påverkat andra organisationer, säger hon.

En striktare alkoholpolicy i Kommunal har följts av att flera andra fackföreningar och förbund också blivit försiktigare med alkohol och medlemmarnas pengar.

Annonser