I 20 år har Systembolagets dotterbolag IQ jobbat med information om alkohol. Idag är målgruppen för IQ:s verksamhet tydligt fokuserad till dem som är under 30 år.

Unga kvinnor är den grupp där det finns störst andel riskkonsumenter av alkohol, men andelen är lägre än för 20 år sedan. Det visar en sammanställning som IQ gjort utifrån Folkhälsomyndighetens statistik.
En ny rapport från IQ, publicerad inför Alla hjärtans dag, visar att det är färre ungdomar idag som anser att alkohol underlättar för dem att ta kontakt med någon de är intresserade av jämfört med 2019 och att de flesta är nyktra vid sitt första samlag.
”Jag dricker alkohol för att det är gott, andra för att kompisarna gör det”. Så kan man lite förenklat beskriva ungas och unga vuxnas bild av varför man dricker alkohol, enligt en ny rapport från IQ. Den visar också att nästan hälften övertalats att dricka alkohol.
Socialstyrelsen ändrade i höstas riktlinjerna för riskbruk till tio standardglas alkohol i veckan eller mer, och för intensivkonsumtion till fyra glas eller mer vid ett tillfälle. Reaktionerna blev stormiga då många svenskar kunde inräknas. ”Släpp kränktheten, valet är ditt hur du ser på gränsvärdena”, skriver Mojtaba Ghodsi, vd för IQ.
En majoritet av svenskarna har varit på ett julfirande där det konsumerats för mycket alkohol. Och var tionde har också därför avstått från att delta. Två av tre tycker att alkohol är oviktigt och inte behövs på julbordet. Det visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag av IQ.
Många dricker vanligtvis mer alkohol under sin semester än annars. I år drack fyra av tio svenskar mer då, vilket ändå är färre än förra sommaren (51 procent), enligt en Novus-enkät. Sämre ekonomi och dåligt väder kan ha spelat in.