Hjo – drogpåverkad åtalas för dödsolycka

En narkotikapåverkad och körkortslös 38-årig man körde i våras på fel sida i en stulen bil och krockade med en ung kvinna utanför Hjo. Nu åtalas mannen för bland annat grovt vållande till annans död.

Åtalet gäller även bland annat olovlig körning, bilstöld, ringa narkotikabrott, rapporterar P4 Skaraborg.

Den 22-åriga kvinnan var i sin bil på väg till jobbet tidigt på morgonen 18 april när hon frontalkrockade med en bil som kom åkande på fel sida på länsväg 195. Hennes bil flög nerför en slänt och hon avled direkt. Två kvinnliga vittnen blev före kraschen omkörda i hög fart av 38-åringen och hans kompis och låg kvar i vänster körfält så långt vittnena kunde se. När kvinnorna kom fram till olycksplatsen några minuter senare fann de bilen han färdats i där.

I måndags åtalades vid Skaraborgs tingsrätt 38-åringen. Han har långt kriminalregister tidigare och var påverkad av amfetamin och läkemedlen midazolam och diazepam vid trafikolyckan. Bilen hade han stulit från en uthyrningsfirma i Skövde natten före och han syns på en övervakningsfilm där. Han och kompisen, båda hemmahörande i Töreboda, hade dagen före stulit varor i en butik och hamnat i bråk med föreståndaren.

38-åringen erkänner bilstöld, olovlig körning och narkotikabrott, men uppger sig inte minnas själva olyckan och vill vare sig förneka eller erkänna grovt vållande till annans död. Även hans kompis åtalas för olika brott.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Annonser