Klart för sprutbyte i Kronoberg

Sprutbytesverksamhet för intravenösa narkotikamissbrukare ska införas i Kronoberg. Det beslutade en enig hälso- och sjukvårdsnämnd i onsdags.

– Det här är ett viktigt beslut för länets missbrukare där förhoppningen är att minska smittspridningen bland missbrukare, säger Charlotta Svanberg (S) ordförande Hälso- och sjukvårdsnämnden, i en kommentar.

En anmälan ska nu sändas till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) för slutligt godkännande.

Region Kronoberg har länge arbetat med ett förslag till att starta ett sprutbyte i länet. Det blir Växjö som det med all säkerhet förläggs. Enligt en tidigare bedömning kan 80 till 100 personer väntas skriva in sig för att byta till rena sprutor.

Förutom sprutbyte ska regelbundna tester och vaccination mot hepatit A och B erbjudas, liksom hälsoråd och motiverande samtal för att försöka komma ur missbruket.

Beslutsunderlag har tagits fram i samarbete mellan regionens infektionsklinik, smittskydd och Växjö kommuns missbruksvård. Studiebesök har gjorts vid sprutbytena i Kalmar och Kristianstad.

Kronoberg blir  fjärde sjukvårdsregion att införa de länge omtvistade sprutbytena. De finns sedan länge i Skåne, i Kalmar sedan 2012 och året efter även i Stockholm.
Folkhälsomyndigheten vill se fler sprutbyten runt landet, men några kommuner har bromsat, bland annat Göteborg. Regeringen är på gång att föreslå lagändring så att landsting blir ensam huvudman och att därmed kommuner inte med veto ska kunna stoppa program i framtiden.

Annonser