Stockholm kan få sprutbyte vid Mariatorget

”Mariahuset” på Södermalm kan få Stockholms andra sprutbyte för narkomaner. Ett formellt beslut kan komma inom två veckor.

Stockholms första sprutbyte öppnade efter lång politisk strid 2013 vid S:t Görans sjukhus på Kungsholmen. Där kan inskrivna patienter som injicerar droger få byta gamla kanyler och sprutor till rena för att minska infektionsrisken.

Behov av en ny andra mottagning med sprutbyte har vuxit och landstingspolitiker ansåg den borde ligga i söderort. Den lokal som hittades nära Gullmarsplan mötte dock protester från grannar och lokalpolitiker och planerna las ner i februari i år.

Nu har andra lokaler hittats vid s.k. Mariahuset på Wollmar Yxkullsgatan, nära Mariatorget, rapporterar StockholmDirekt. I samma hus finns redan enhet för hemlösa och beroendevård.

Jessica Ericsson (L)

Formella beslutet kan fattas på tjänstemannanivå på landstinget om ett par veckor.
– Vi har gått igenom hela staden för att hitta bra lokaler. Vi har letat och letat och kommit fram till att det här blir en bra lösning. Med den vård som redan finns där blir det en bra blandning, säger Jessica Ericsson, landstingspolitiker (L) som drivit frågan och är vice ordförande i Södermalms sjukvårdsutskott, till StockholmDirekt.

Sedan kommunvetot togs bort 2016 har flera sprutbyten öppnat runt landet för att förebygga smittspridning och ge narkomaner möjlighet till kontakt med vård och socialtjänst. Göteborgs första sprutbytesmottagning ska öppna i november på Östra sjukhuset.

Annonser