Posten gav paket med kanyler till fel person

Brukarföreningens sprututbyte i Stockholm blev blåsta på 4 000 kanyler avsedda för injicerande narkomaner. Postnord delade nämligen ut beställt paket till fel mottagare, som sedan försvann med det.

Sprutbytet vid Slakthusområdet har länge gratis delat ut sprutor och kanyler till missbrukare som kan ta sina droger. Uppåt 50 personer kommer varje dag och får injektionsverktyg på sprutbytet som föreningen driver.

– Det är jätteviktigt att det finns tillgång till rena verktyg för att förhindra smittspridning av infektionssjukdomar. Men den här gången blev vi blåsta när posten gav paketet med kanyler till fel person, säger Niklas Eklund, ordförande Stockholms Brukarförening, till Drugnews.

Föreningen hade nyligen beställt 4000 kanyler av ett företag i Danmark. Men när Postnord skulle leverera det förra veckan, och sprutbytet var stängt, så gav budet det istället till en person som gick förbi på gatan, vilket Stockholm Direkt var först med att rapportera.

Ett vittne som väntade i en bil på att sprutbytet skulle öppna, såg hur en person utanför talade med postombudet, skrev på en fraktsedel och fick paketet. Enligt Niklas Eklund måste Brukarföreningens firmatecknare skriva under leveranser, men istället kunde tjuven istället skriva under med ”J. Fröjd” och sticka iväg med paketet.

Rena kanyler och sprutor har ett högt värde för missbrukare beroende på hur bråttom det är att få tag i dem. Värdet på de försvunna 4 000 kanylerna kan därför vara värda uppåt 100 000 kronor på svarta marknaden.

Niklas Eklund. Foto: Drugnews

Behöver ni se över era rutiner vid leverans till sprutbytet?
– Nej, det är inte vårt fel att Postnord lämnar ut paket till fel mottagare. Viktigast för oss är att kanylerna kommer ut på marknaden för att undvika smittspridning, men det ska ske legalt, svarar Niklas Eklund.

Postnord har startat en utredning om hur misstaget kunnat hända. Under tiden har Brukarföreningen beställt och betalt för nya kanyler från Danmark och räknar med att det hela ska ordna sig och även få ersättning för de som försvann.

Brukarföreningens sprutbyte är helt fristående. Stockholms landstinget/region driver dessutom ett sprutbyte vid S:t Göran på Kungsholmen och ytterligare ett nära Mariatorget på Södermalm ska öppna under våren.

Annonser