Åtal för rekordstor tobakssmuggling

Sex personer åtalas för att ha smugglat miljontals cigaretter till Sverige från Polen. Totalt rör det 108 miljoner cigaretter och 152 miljoner kronor i undanhållna avgifter och skatter.

Åtalet lämnades in i fredags till Göteborgs tingsrätt.
– Det är nog det största cigarettsmugglingsmålet hittills, säger kammaråklagare Anders Berndtson-Sandell på ekobrottsmyndigheten i Göteborg till Drugnews.

Beslag av oskattade cigaretter på villovägar i härvan. Foto: Tullverket
Beslag av oskattade cigaretter på villovägar i härvan. Foto: Tullverket

Tullen började utreda härvan när en lastbil i januari kom med färja från Polen till Trelleborg. Lasten med 7,2 miljoner cigaretter var destinerad till ett skatteupplag i Västra Frölunda, men avvek och körde mot Stockholm. Lastbilen stoppades, lasten beslagtogs och två chaufförer greps.

Även en andra sändning stoppades senare. Två andra cigarettleveranser till Årsta och Malmö hade redan kommit in i landet och sålts billigt via mindre tobaksbutiker på svarta tobaksmarknaden. Totalt cirka 28,5 miljoner oskattade cigaretter för de fyra transporter gäller åtalet och undanhållna avgifter på 51,4 miljoner kronor.

I utredningen som tullen och ekobrottsmyndigheten i Göteborg drivit har ytterligare sex laster haft skatteupplaget på Västkusten som destination, men fastnat i bland annat Berlin och Holland.

– Alla tio transporter har felaktigt angetts ha anlänt till skatteupplaget i Västra Frölunda, därigenom uppkommer brottet, säger Bertil Weingarten, projektledare på tullverket, till Drugnews.

Rent formellt handlar det om olovlig förflyttning av punktskattepliktiga varor, bokföringsbrott med mera. En huvudman från Stockholm misstänkts ha styrt verksamheten från Estland. Beställt cigaretter från en fabrik i Polen som sedan flyttats runt på skatteupplag i flera EU-länder.

– Det är lönsamt att smuggla tobak inom EU, stora skatteskillnader mellan länderna och möjlighet till skatteupplag utnyttjas. Svensk skatt är 1:41 per cigarett, som de inte betalar, och straffen relativt låga om man åker dit, säger Bertil Weingarten på tullen.

Summan av alla transporter som de inblandade kan kopplas till gäller cirka 108 miljoner cigaretter, med ett skattebortfall på 152 miljoner kronor.

Nu åtalas fyra chaufförer och en misstänkt målvakt för skatteupplaget i Västra Frölunda, företaget har gått i konkurs. Samt den misstänkte huvudmannen, som sitter häktad sedan han greps i Estland i april, han är tidigare dömd för tobakssmuggling.

Maxstraffet för grova punktskattebrott är fyra års fängelse. Rättegången beräknas inledas om ett par veckor i Göteborgs tingsrätt.

Det finns 40-50 skatteupplag för tobak och alkohol i landet. Åklagare Anders Berndtson-Sandell tycker att kontrollen av lagren och dess ägare kunde vara bättre.

Annonser