Kraftigt ökade spritbeslag ifjol

Beslagen av sprit och nätalkohol ökade kraftigt 2013, medan smuggelcigaretter minskade. Det visar tullverkets summering över beslagsstatistik.

Totalt beslagtog ifjol tullen 78 300 liter sprit, vilket är betydligt mer än 43 900 liter sprit året före. Beslag av vin stannade på 39 745 liter (51 400 liter året före) och 338 400 liter starköl (328 200 liter).

Sune Rydén nationell alkohol- o tobaksexpert
Sune Rydén

– Vi gjorde fyra riktigt stora spritbeslag i lastbilar, ett var på 15 000 liter 96-procentig sprit i Halmstad som troligen var på väg till Norge, säger Sune Rydén, nationell alkohol- och tobaksexpert hos tullen, till Drugnews.

Även i Göteborg, Nynäshamn och i Karlshamn gjordes beslag av tusentals liter smuggelsprit. I övrigt var alkoholbeslagen mer som tidigare år, menar han.

Det förekommer en omfattande smuggling av alkohol från Polen via Ystad och sprit från Tyskland. En hel del av det är på väg till Norge.

– Ibland rullar karavaner av bilar från Polen på väg till Norge där alkoholskatten är ännu högre. De har ofta följebilar som kör före och spanar efter tullkontroller, berättar Sune Rydén.

Även omhändertagande av internetbeställd alkohol ökade ifjol till 72 000 liter. Det är alkohol som fraktas till Sverige av annan transportör, men stoppas då svensk skatt inte betalats.

– Vi har haft mer lokal kontroll vid omlastningscentral, som bussgods och postterminaler, vilket kan förklara ökningen, säger han.

Vad gäller tobak så minskade tullens beslag från 26,1 miljoner cigaretter år 2012 till 22,1 miljoner cigaretter ifjol. Dessutom stoppades 12,5 ton röktobak, 346 kilo snus och nära 3 900 cigarrer.

Stora cigarettbeslag görs ofta i containrar (dock inte under 2013), ibland i fritidsbåtar. Organiserade ligor utnyttjar även de skatteupplag som finns för att kringgå reglerna. Smuggelsnus exporteras ofta till Norge, vidare till Danmark och sedan åter oskattat till Sverige, och säljs i mindre butiker, enligt tullens specialist.

• Kan då den höjning av alkohol- och tobaksskatten som finansministern aviserar från nästa år driva på smugglingen?
– Svårt att säga, men det är ganska måttliga skatteökningar och märks nog inte särskilt mycket. Men mer resurser till tullen skulle nog kunna stävja smugglingen en del, säger Sune Rydén.

Annonser