Rekordmånga till Drogfokus 2014

Åter står Norrköping kommun värd för nationella konferensen Drogfokus under tvådagar. Uppåt 1 100 deltagare och ett par hundra skolungdomar väntas nätverka och besöka seminarierna.

Förebyggare, landstings- och kommunfolk, behandlare, föreningsaktiva och många fler från hela landet möts i Norrköping onsdag och torsdag på Drogfokus i konferenscentret Louis De Geer.

– Det är rekordmånga som kommer till vår konferens om allt ifrån nya angreppssätt om alkohol, narkotika, doping och tobak till forskning och nya nätdroger. 34 spännande seminarier, berättar projektledare Karin Faxér för Drugnews.

Karin Faxér, projektledare
Karin Faxér, projektledare

Sedan några år har ANDT-frågor fått en gemensam nationell konferens, tidigare var det särskilda narkotikamässor etc. Men frågorna hänger ju ihop och når nu en bredare publik, säger hon.

Seminarierna handlar om bland annat pågående CAN-forskning om utsatthet för andras drickande, e-cigaretter, alkoholinförsel och olika behandlingar. Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson ska ge en lägesrapport över hur Andi-området och psykisk ohälsas koppling till missbruk och samsjuklighet redogör nationella samordnaren Anders Printz för.

Men höga beslutsfattare och politiker saknas denna gång. På grund av valet och regeringsskiftet så var det svårt att planera in och boka exempelvis nya ministrar. Men internationella forskare från flera länder (ex. Tyskland, Storbritannien och Finland) finns med.

Slim Lidén, Smart och förebyggare.
Slim Lidén, Smart och förebyggare.

– Jag hoppas att tobaksfrågan lyfts och ett mål om ett rökfritt Sverige år 2025 diskuteras, säger Slim Lidén, preventionsföreningen Smart, som ställer ut på konferensen.

Förutom alla seminarier så hålls det minidebatter på scener, Speakers Corner under pauser och deltagare och utställare möts även under kvällarna, utan alkoholservering. Redan i tisdags kväll hölls liten mingeldebatt för de som redan kommit – med slutsatsen ”normaliserat dricka oftare, men inte trendigt att vara full”.

– Det blir två dagar med tunga frågor, visst. Men det finns flera goda exempel att lyfta inom ANDT-området. Deltagarna kommer vara fulla med energi och inspiration när de åker härifrån, säger Karin Faxér förhoppningsfullt.

Annonser