Drugnews minglar, samtalar och tar tempen bland med besökarna på Drogfokus i Norrköping. Åsikter och idéer bryts, telefonnummer och erfarenheter byts mellan seminarier och över fikakoppar. Narkotikahunden Penny imponerade i gräset.
•Skolkompisarna Abdulrahman och Ali Abokar, båda 19 år, Norrköping.
De är ursprungligen från Somalia och läser nu språk på Kungsgårdsgymnasiet. Tillsammans med 200 andra elever besöker de Drogfokus.
• Vad gör ni här?
– Våra lärare har följt oss hit. Vi tittar runt och hämtar information om alkohol, narkotika och mycket annat, exempelvis om föreningen Simon (Svenskar och Invandrade Mot Narkotika) på somaliska. Vi har även hunnit göra armhävningar i en monter och vann varsin mössa och fick kramhjärtan. Roligt, svarar de i mun på varandra och skrattar.
En informatör från Kriminalvården berättade att alkohol och våld ofta hänger ihop och de håller med.
– Vi är muslimer och dricker inte alkohol och använder inte andra droger. Skolkompisar dricker alkohol ibland och går ut på disko, inte vi. Vi chillar, spelar tv-spel, fotboll eller tittar på filmer istället.
• Har ni hört om nätdrogen Spice?
– Hörde om en kille som prövade för första gången, hamnade i koma och sedan avled. Hemskt, säger Abdulrahman.
– Vi gillar inte cannabis eller tuggdrogen khat heller, vi känner inte några som använder. Det är bra att Sverige har en tuff narkotikalinje, man ska inte legalisera eller se mellan fingrarna som USA, Holland och även Somalia gör, säger Ali Abokar.
Sen rusar de vidare till sin lärare för att redovisa vad de lärt sig på ANDT-konferensen.
• Katja Hedenquist, 38 år, socialsekreterare, Uppsala
•Vad gör du här?
– Jag besöker konferensen med några jobbarkompisar från socialtjänsten IVO i Uppsala, vi arbetar med vuxna missbrukare. Har besökt föreläsningar och sett utställningar och är nu på väg till ett seminarie om DBT – dialektisk beteendeterapi. Spännande.
• Största problem på hemorten?
– Ett utbrett blandmissbruk – alkohol och vanligaste narkotikan, cannabis, men även Spice och MDPV. Det är för lite öppenvårdskliniker och boende för missbrukare.
– Händer ibland att någon av våra klienter avlider till följd av sitt missbruk. Sverige har ju tyvärr hög narkotikadödlighet. Vi bör anpassa behandlingsinsatserna mer. Och se över det gamla straff–konsekvens-tänket. Om beroende är ett sjukdomstillstånd, så ska det behandlas inte straffas, tycker jag.
Hon tycker den höga dödligheten står för något, ett misslyckande och gillade talet av Folkhälsomyndighetens generaldirektör som höll när han besökte konferensen.
– Droginsatser ska inte präglas av moralism, utan av kunskap. Legalisering är inte svaret. Men det är dåligt använda resurser att ge sig på användarna och låta dem hamna i straffregister, jaga storlangarna istället, säger Katja Hedenquist.
• Malin Stihl, 38 år, Hässleholm
Utbildad beteendevetare och arbetar idag som kvalitetskoordinator på vårdbolaget Human Individ och Familj i Skåne, med inriktning på barn och unga. Arbetar särskilt med unga flickor som missbrukar.
• Vad gör du här?
– Jag är med och ställer ut och berättar om vårt företag och de sju behandlingshem för unga vi har i Skåne. Vi nätverkar och når många kunder och handläggare i kommuner. Sen försöker jag hinna med något seminarie. Det är bra att kunna lära sig mycket och sen sprida kunskap vidare och få redskap att arbeta med ungdomarna, säger hon.
• Problem på hemorten?
– Det är mycket hasch och Spice, däremot de tidigare odlingarna om cannabis i bygden hörs inte mycket om idag. De sålde nog vidare till andra platser, inte kring norra Skåne.
• Hur möta nätdrogen Spice?
– Vi måste möta ungdomarna där de är. På sociala medier där de hänger, exempelvis med information i flödet på Facebook om att det är riktigt, riktigt farligt. En ung flicka jag känner som använt spice säger att den är mycket obehaglig och kraftig, hon fick panikångest, vännen blev aggressiv. Sista gången kom ambulansen, sedan lade hon av.
• Vad tycker du om Uppropet för en särskild ANDT-utbildning med påbyggnad och forskning för förebyggare och drogsamordnare?
– Bra, det behövs. Har kollegor som jag gärna skulle skicka på den utbildningen. vi måste ligga steget före – med forskning, kunskap och metoder. Men vi måste också vara ute i verkligheten, det räcker inte med att bara läsa kemi, säger Malin Stihl.
Utanför den vackra konferensbyggnaden i industrilandskapet har många samlats för att se hur en av tullens hundar letar narkotika. Populärt, visningen får köras två gånger så att alla kan se.
Amfetamin och heroin har gömts i en väska och i ett kuvert för att visa hur svårt det kan vara hitta narkotika i postgången och bland resenärer.
– Sök, säger hundföraren Mats Lindstam, tullinspektör på flygplatsen Skavsta.
Jaktlaboradoren Penny, 7 år, sätter igång att nosa. Fort går det. Hon hittar snabbt den gömda narkotikan. Det blir knepigare att markera den figurant som gömt narkotika på sig, men det löser sig.
Det blåser mycket idag och doftbilden flyttar sig bort en bit och försvårar att hitta källan för hunden. Publiken ger en varm applåd.
– Penny är duktig. Som mest har hon hittat nio kilo cannabis i en väska på Skavsta, tror planet kom från Holland, berättar Mats Lindstam för Drugnews.