Utredare: begränsa e-handel av alkohol

Det kan bli dyrare och krångligare att beställa öl, vin och sprit på nätet. Regeringens utredare föreslår skärpta regler för privatinförsel och att förmedling via vinklubbar och s.k. matkassar med alkohol bör förbjudas.

Idag lämnar särskilde utredaren Jörgen Hettne sina förslag för att klargöra vad som egentligen är lagligt i den djungel kring näthandel med alkohol som vuxit fram sedan Rosengrenmålet 2007 öppnade för privatinförsel via nätbeställning av alkohol från andra EU-länder.

Svensk alkoholskatt ska alltid betalas vid nätköp från andra EU-länder och flera typer av nätförmedling som vinklubbar och matkassar bör förbjudas, skriver Jörgen Hettne på DN Debatt.

Och alkohol som förs in genom privatinförsel bör endast få levereras till beställarens privata adress endast under tider när Systembolagets butiker har öppet.

Kommersiella förmedlingstjänster, vinklubbar på nätet och livsmedelskedjor (ex. City Gross erbjuder vin i matkassar för nätkunder) som samarbetar med företag i utlandet som säljer alkohol har ökat. Även om näthandeln med alkohol fortfarande bara utgör ett par procent av totala alkoholkonsumtionen, så tenderar den öka.

Kritiker menar att detta på sikt hotar Systembolagets monopol och den svenska restriktiva alkoholpolitiken när privata vinstintressen gör intåg på alkoholmarknaden.

Men utredaren anser att  sådan kommersiell förmedling bör förbjudas – precis som man gjort i Finland och Norge. Utredaren hoppas att med sina förslag att e-handel med alkohol ska bli ”rumsrent” även här.

• Betänkandet ”Privat införsel av alkoholdrycker: tydligare regler i konsekvens med svensk alkoholpolitik” lämnas till ansvarigt statsråd Maria Larsson på onsdag. Presskonferens sänds även via webb-tv.

Annonser