Alkoholkonsumtionen ökar i Sverige

Ny rapport visar att alkoholkonsumtionen vände uppåt 2013.
Ny rapport visar att alkoholkonsumtionen vände uppåt 2013.

För första gången på nära tio år ökade ifjol åter svenskarnas alkoholkonsumtion till 9,9 liter ren alkohol per invånare över 15 år. Det är 9 procent mer än året före, mest ökade privatinförsel och smuggling av alkohol, visar en ny CAN-rapport.

Under senare år har konsumtionen legat på cirka 9,5 liter per invånare och år, i 2013 års undersökning ligger den på 9,9 liter. Om det här är ett trendbrott eller en tillfällig uppgång ser vi först i 2014 års rapport, säger Håkan Leifman, direktör på Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, i en kommentar.

Konsumtionen har ökat både av sprit, starköl och vin. Vin står för hela 40 procent av svenskarnas drickande, därefter starköl 29 procent, starksprit 23 procent, folköl 6 procent och cider 2 procent.

Rapporten som släpptes i torsdags baseras på Monitormätningarna, som startade vid millennieskiftet och CAN tog över ifjol på Socialdepartementets uppdrag. De redovisar delvis registrerad alkoholförsäljning (Systembolaget, restauranger och livsmedelsbutiker). Dels en oregistrerad mer svårfångad del (resandeinförsel från gränshandel och smuggling, internethandel och hemtillverkad alkohol) som beräknas även utifrån telefonintervjuer med 18 000 personer per år om alkoholvanor och inköpsmönster.

Konsumtionen ökade kraftigt efter Sveriges EU-inträde och peakade 2004 med 10,5 liter ren alkohol per person (+20 procent sedan år 2000). Därefter sjönk den tio procent till 2009, låg den stilla ett par år och minskade ytterligare till 9,1 liter ren alkohol år 2012. Ökningen året därpå är alltså uppseendeväckande och forskarna undrar om det är tillfällig uppgång eller en vändning.

D123-CANstatistikAlko

 

I nya rapporten framgår att av den totala alkoholkonsumtionen 2013 så ökade den oregistrerade delen hela 35 procent (den registrerade delen bara 2 procent). Resandeinförseln ökade 28 procent och smugglingen 29 procent jämfört med året före. Även näthandeln ökade, men från en låg nivå, från 0,5 procent till 2 procent av total alkoholkonsumtionen (bland annat vinklubbarnas handel finns med där).

Systembolaget är dock fortfarande den helt dominerande källan av alkohol som dricks i Sverige och stod ifjol för 59 procent. Följ av resandeinförseln 16 procent, restaurangförsäljning 10 procent och insmugglad alkohol 6 procent. Folköl från livsmedelsbutiker stor för 6 procent och hembränt och internethandel för vardera 2 procent.

De nya siffrorna kan leda till ny debatt om att stor skillnad mellan svenska alkoholskatter och billig EU-alkohol i gränsbutiker driver på införseln till Sverige. Alkoholindustrin applåderade nyligen rödgröna oppositionens ifrågasättande av finansminister Anders Borg beräkningar bakom nya aviserade alkoholskattehöjningar och begäran om en ny smuggelutredning om sambanden.

Alkoholbranschen har tidigare ifrågasatt Monitorstudiens beräkningar när den visade på sänkt konsumtion och införsel. Frågan är om de nya siffrorna om ökat drickande och smuggling accepteras lättare?

CAN-rapporten ”Alkoholkonsumtionen i Sverige 2013”. (pdf-fil, 44 sidor).

Annonser