Sjöstedt kan tänka sig höja alkoholskatt

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt kan tänka sig höja alkoholskatten ytterligare, men inte dramatiskt för att undvika ökad smuggling.

Det sade han till Sveriges Radio i en utfrågning i fredags morse i Almedalen. På kortfrågorna svarade han att partiet gått med på en tidigare höjning av alkoholskatten.

– Men det är ju det här bekymret med gränshandeln.

Ska vi höja alkoholskatten ytterligare?, undrade programledaren.
– Jag kan tänka mig det. Men jag tror inte att det går att höja den dramatiskt för då får man det här med smuggling och sånt istället.

Ett intressant besked mot bakgrund av att finansminister Anders Borg (M) aviserat förslag om höjning av alkoholskatten. Men ledamöter ur den rödgröna oppositionen, inklusive vänsterpartist i skatteutskottet, har ifrågasatt Borgs beräkningar. De vill först ha en utredning om konsekvenser och samband till bland annat smugglingstrycket.

Fredag är Vänsterpartiets dag under politikerveckan i Almedalen. I SR-utfrågningen sade Jonas Sjöstedt att förbjuda vinster i välfärden är partiets viktigaste fråga.

Han sade också att vad gäller regeringsmakten så finns det bara två alternativ för partiet – att ingå i en regering eller att vara ett oppositionsparti.

På frågan om V skulle släppa fram en regering med bara S och Mp svarade Sjöstedt:
– Vi kommer inte aktivt att rösta för den om vi inte själva ingår i den. Utan i så fall lägga ner rösten.

• Hela intervjun i P1 Morgon (14 minuter).

Annonser