S-MP: dyrare tobak och alkohol

Nya rödgröna regeringen vill fördela höjd tobaksskatt på annat sätt än vad Anders Borg föreslog i våras. Alkoholhöjningen blir lika.

Finansdepartementet meddelar flera skatteändringar som ska ingå i budgeten inför 2015. Sänkt skatt för pensionärer, avtrappat jobbskatteavdrag, högre inkomstskatt, slopad läx-Rut med mera.

Men även höjd punktskatt med 6 procent på cigaretter, cigarrer, röktobak och tuggtobak och 12 procent högre punktskatt på snus. Det innebär ett par kronors höjning på ett cigarettpaket till (från 55 till 57:41 kr) och en dosa portionssnus en dryg krona (från 43 till 44:41 kr).

Förslaget beräknas ge ökade skatteintäkter med cirka 900 miljoner kronor nästa år.

Förre finansministern Anders Borg (M) föreslog i våras en betydligt högre punktskatt på snus, hela 22 procent, men bara 4 procent cigaretter. Fel balans, tyckte många snusare, och nu även S-MP-regeringen.

Magdalena Andersson. Foto: Magnus Länje
Magdalena Andersson. Foto: Magnus Länje

Det står inget om alkoholskatt i meddelandet, som bara gäller ändringar. Men finansminister Magdalena Anderssons (S) pressekreterare säger till Drugnews att det planeras samma höjning som Borg föreslog i våras.

En skattehöjning med 9 procent för öl och vin och 1 procent för starksprit, (som skulle ge cirka 760 miljoner extra till staten)

Riksdagen ska senare i höst ta ställning till nya regeringens första budget.

Annonser