Dömd till 18 år – släpps på fri fot

Kokain för miljarder...Huvudmannen i det stora kokainmålet har oväntat släppts på fri fot av Svea hovrätt i väntan på ny dom. Mannen dömdes i tingsrätten till 18 års fängelse.

41-årige Jonas Oredsson (numer Falk) dömdes i Stockholms tingsrätt misstänkt för att styrt ett nätverk som under flera år smugglat tonvis med kokain från Latinamerika till Europa.

Hovrätten skriver i ett kort pressmeddelande att det ”inte längre finns skäl att hålla honom häktad”, men att skälen redovisas först i domen som kommer cirka 26 juni.

Åklagarna i målet är överraskade.
– Ja, det kan man säga. Vi har utgått från att han är skyldig, säger åklagare Hans-Jörgen Hanström till TT.

En annan svensk i härvan stoppades med 1,4 ton kokain – värt en miljard kronor – på en segelbåt i Västindien 2010 och dömdes i tingsrätten till 14 års fängelse. Även han överklagade domen, men är fortsatt häktad.

41-åringen greps i Colombia 2010 och utlämnades senare. Det har varit stor turbulens kring målet, försvarsadvokater har kommit med anklagelser om tjänstefel, mened och att uppgifter undanhållits. Två män har i USA uppgett att det var deras leverans beslagtogs på båten, det vill säga att narkotikan inte skulle varit avsedd för Europa.

Falk har varit fängslad flera gånger tidigare, dömd för bland annat grova bankrån och har fritagits tre gånger under dramatiska former. Därefter lämnade han Sverige, men polisen har fortsatt ha koll på honom, skriver TT.

Annonser