Falk dömd till fängelse i Spanien

BARCELONA Svensken Jonas Falk har av spansk domstol dömts till 2,5 års fängelse och böter på 50 miljoner kronor för penningtvätt ”i samband med narkotikahandel” – köpte lyxhus för kokainpengar. ”Domen ör felaktig och vi kommer att överklaga”, säger han till Expressen.

Jonas Falk greps 2010 misstänkt för att styrt storskalig narkotikasmuggling från Sydamerika. En svensk ensamseglare stoppades med 1,4 ton kokain ombord i Västindien och dömdes i härvan.

Svenska, franska och spanska myndigheter samarbetade i utredningen ”Operation Playa” och Falk dömdes 2013 till 18 års fängelse av Stockholms tingsrätt för grova narkotikabrott och smuggling, men friades senare i Svea hovrätt på alla åtalspunkter på grund av otillräckliga bevis. För de 3,5 år han varit frihetsberövad fick han tre miljoner kronor i skadestånd av svenska staten.

Men han utelämnades till Spanien misstänkt för ekobrott och kopplingar till droghandel, bland annat smuggling över Atlanten. Åklagare anklagade honom för ha tvättat bl a kokainpengar genom investera 5,5 miljoner euro i lyxhus, nattklubb och restauranger i Barcelonaområdet.

La Rambla, Barcelona Foto: Jose Mª Izquierdo Galiot /CC BY 3.0

Jonas Falk säger till Expressen att han kommer att överklaga spanska fängelsedomen och hoppas bli frikänd i högre instans. Han anser att de misstankar han blev frikänd för i svensk hovrätt felaktigt – i strid med rättsjuridiska principer – har använts i spanska åtalet.

Flera andra personer var åtalade i det spanska målet, bland annat Falks moster som nu döms för penningtvätt till två år och tre månaders fängelse och böter på drygt 40 miljoner kronor.

Domen i Barcelona kommer sju år efter att Jonas Falk (f.d. Oredsson), född 1972,  utlämnades till Spanien och är en följetong på svenskens rättsliga historia. Han har avtjänat flera fängelsestraff tidigare, bland annat för grova bankrån på 1990-talet och blev fritagen tre gånger under dramatiska former. Han är den person som suttit längs tid i svenskt häkte, (3,5 år).

Annonser