Utpekad huvudman i kokainmål frikänd

Den misstänkte huvudmannen i det stora kokainmålet frikänns helt av Svea hovrätt – men riskerar utlämnas för utredning om ekobrott i Spanien. Men ensamseglaren som fraktat över ett ton kokain döms till 14 års fängelse.

Den tidigare storrånaren Jonas Oredsson (numer Falk), som varit häktad tre år misstänkt för att i fem år styrt en smugglarliga av kokain från Latinamerika till Europa, friades alltså i hovrätten i torsdags på samtliga åtalspunkter.

Stockholms tingsrätt dömde honom till 18 års fängelse våren 2013 för bl a grova narkotikabrott. Men processen har varit kaosartad och anklagelser har haglat om undanhållna bevis.

Enligt hovrättens pressmeddelande ”räcker bevisningen som lagts fram i hovrätten inte för att knyta den utpekade huvudmannen till de gärningar som åklagarna påstått han begått”. Nu slipper han skadeståndskraven och ska även få tillbaka den egendom som beslagtogs i utredningen.

41-årige Falk, som greps i Colombia i december 2010, utlämnades och sedan suttit häktad, släpptes oväntat i slutet maj i år, vilket antydde dagens frikännande. Men han greps ett dygn senare i Stockholm sedan Spanien utfärdat en europeisk arresteringsorder. Han misstänks för ekonomiska brott där och Ekobrottsmyndighetens chefåklagare Katarina Ringertz yrkar på att han ska vara kvar i häkte och ser inga hinder till att han utlämnas, enligt Expressen.

Men hovrätten fäller Mauritz Andersson, 58 år, (kallad ”ensamseglaren”) och ytterligare en person för försök till grovt narkotikabrott av transport av minst 700 kilo kokain år 2009. Andersson döms också för att året därpå transporterat cirka 1,2 ton kokain i sin båt, men stoppades i Karibien. Han döms som i tingsrätten till 14 års fängelse, den andre döms till sex år och tio månaders fängelse.

Som en följd av hovrättens frikännande av Falk frias även tre andra personer som åtalats bl a för grovt penninghäleri. En annan person döms till halvt års fängelse för förberedelse till narkotikabrott och ytterligare en får villkorlig dom för grovt bokföringsbrott.

Processen i kokainmålet har varit komplex, dragit ut på tiden och dyr. Flera av advokaterna får miljonbelopp av allmänna medel i ersättning för sitt arbete.

Annonser