Bättre arbetsmiljö efter norskt rökförbud

OSLO Sedan rökförbud infördes på serveringar i Norge i juni förra året har luften märkbart förbättrats. Luften är nästan lika bra som på vanliga kontor och lungfunktionen har förbättrats för krog- och barpersonalen, visar en rapport från norska arbetsmiljöinstitutet.

Forskare har före och efter rökförbudet kontrollerat 74 anställda på 13 serveringar i Oslo – tre var restauranger och de andra pubar, barer och nattklubbar, rapporterar Tobaksfakta.

Nikotinmängderna har minskat och totala partikelmängden i lokalerna har rasat från 256 mikrogram per kubikmeter före förbudet till 75 mikrogram ett halvår senare i restaurangerna.

Särskilt lättare att andas har idag icke-rökarna och personer med astmaproblem. Men även för de i personalgruppen som fortfarande röker har koncentrationen av kotinin blivit klart lägre i urinen.

• Även på de irländska pubarna har luften blivit dramatiskt bättre efter införande av rökförbud. Liknande uppföljande undersökningar håller även på att göras på ett tiotal svenska serveringar för att följa effekterna av rökförbudet från i somras.

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över åtta miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.
/Drugnews

Läs mer

Etiketter:

Annonser