Schweiz ska fimpa tobaksreklam

BERN Schweiz har Europas minst strikta tobakslagar. Men i helgen röstade en majoritet i en folkomröstning för att förbjuda tobaksreklam, särskilt för att skydda ungdomar. Detta trots lobbying från tobaksindustrin.


När världen inför allt fler tobaksrestriktioner för att skydda folkhälsan, så har reklamen tillåtits finnas kvar på nationell nivå i Schweiz – på gator, biografer och kring idrottsevenemang.

Även om landet har undertecknat WHO:s tobakskonvention så har den inte ratificerats – för att man inte följt riktlinjer vad gäller förbjuda reklam riktat mot unga.

De stora tobaksbolagen – Philip Morris, British American Tobacco och Japan Tobacco har säten i Schweiz – har finansiellt stött nejsidan inför folkomröstningen. Men det hjälpte inte – drygt 56 procent röstade för ett reklamförbud, och vann i 16 av de 26 kantonerna.

– Vi är extremt glada. Folket har förstått att människors hälsa går före ekonomiska intressen, sa Stefanie De Borba, representant för en schweizisk organisation mot cancer, efter valresultatet till nyhetsbyrån AFP.

Hälsominister Alain Berset säger, enligt Le News, att reklamförbudet nu bör implementeras så snabbt som möjligt i landet.

Cigarettpriset är lägre i Schweiz än i grannländer och 27 procent av vuxna befolkningen röker, långt över Europasnittet. Tobak orsakar varje år cirka 9 000 relaterade dödsfall och är en hälsobelastning i Schweiz.
I december beslutade landets förbundsråd att en plan ska tas fram för att beskatta de vätskor som används i e-cigaretter, men att den ska vara lägre än den för vanliga cigaretter, rapporterar RTS.

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över åtta miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.
/Drugnews

Läs mer

Annonser