Ökad misshandel i norr efter lördagsöppet

(Drugnews/SL)
STOCKHOLM Antalet misshandelsfall ökade 13 procent i de fyra norrlandslän som provat lördagsöppna systembolagsbutiker. Det visar en avslutande utvärdering av forskarna som ändå menar att andra faktorer kan ha inverkat. Misshandelsfallen i de andra försökslänen Stockholm och Skåne ökade nämligen inte märkbart.

Dessutom ökade försäljning i nordlänen Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland först under senare delen av försöksåret medan misshandeln ökade under hela perioden.
”Det finns inget starkt skäl att tro att lördagsöppet bara skulle få den effekten i Nordsverige”, säger forskaren Thor Norström vid Stockholms universitet, till TT.
Även socialministern gör den tolkningen och menar att några entydiga och allvarliga följder inte finns som hindrar att öppna Systembolaget på lördagar i hela landet från 1 juli. Något som regeringen föreslagit och riksdagen ska ta ställning till 1 juni.

Redan i den preliminära i utvärderingen av försöket med lördagsöppet som pågått sedan februari ifjol i sex län konstaterade forskarna att försäljningen ökade mer där än i lördagsstängda områden.

Läs mer i Drugnews:
Partitrohet avgör riksdagbeslut om lördagsöppet

Etiketter:

Annonser