Friskolor vill inte delta i drogenkäter

2001-02-12 12:09 (uppdat 02.13)(DrugNews/SL)
STOCKHOLM Friskolorna i Stockholm nobbar att delta i undersökningar om sina elevers drogvanor. För kommunala skolor är dock enkäterna obligatoriska.

I våras besvarade 9 000 högstadie- och gymnasieelever på 75 kommunala skolor enkäter om tobak, alkohol och narkotika för att få en samlad bild av drogsituationen. Även friskolor inbjöds att delta, men av 24 grundskolor och 15 gymnasier besvarade endast eleverna på fyra friskolor enkäten.

I en liknande undersökning för tre år sedan visade det sig att 15-åringar i friskolor drack betydligt mer alkohol än jämnåriga i kommunala skolor.
”Skolorna är jätterädda för att bli uthängda igen, det här är så känsligt”, säger Eva Lauritzen, chef för skolkuratorsenheten på utbildningsförvaltningen i Stockholm, till Svenska Dagbladet.
Socialborgarrådet Kristina Axén Olin (m) tycker det är djupt beklagligt att friskolorna inte deltar i drogvaneundersökningarna:
”Jag tror att de förlorar på det. Som förälder skulle jag bli misstänksam mot en sådan skola”, säger socialborgarrådet.

”Delta i drogvaneundersökningarna! uppmanar Widar Andersson, ordförande i Friskolornas Riksförbund och ledamot i regeringens narkotikakommission, alla friskolor i Stockholm. Han anser att det är viktigt att uppmärksamma och bearbeta elevers drogvanor, men också att fristående skolor visar att de klarar friskolereformens friheter. Alternativet är skärpta regleringar och minskad frihetsgrad, varnar Widar Andersson.

Läs mer i DrugNews:
Ny drogenkät: fler unga berusar sig

Etiketter:

Annonser