Olaglig direktreklam vid tobaksfester

2001-02-08 22:50 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Austria Tabaks lanseringsfester för ungdomar före jul var del i olaglig direktreklam. Det slår Konsumentombudsmannen fast och beslutar om reklamförbud och hot om vite på 100 000 kronor vid ett upprepande.

Vid de uppmärksammade tobaksfesterna i Malmö, Göteborg och Stockholm bjöds uppåt tusen ungdomar in vid varje tillfälle för att dricka, röka och dansa. Cigaretter i ny förpackning såldes för fem kronor asken. Bland andra föräldrar, antirökorganisationer och ungdomsminister Ulrika Messing protesterade.
KO säger i sitt förbudsföreläggande att Austria Tabaks festinbjudan var direktreklam till enskilda med varumärke och logotype. Något som strider mot Konsumentverkets riktlinjer och tobakslagens regler om ”särskild måttfullhet” vid marknadsföring av tobaksvaror.

Austria Tabaks bolagsjurist säger till TT att företaget inte anser sig ha brutit några bestämmelser, men att man ännu inte fått KO:s föreläggande.
Skulle inte tobaksbolaget godkänna det, vilket krävs för att det ska bli juridiskt bindande, kan KO stämma motparten i Marknadsdomstolen.

Läs mer i DrugNews:
Ny tobaksfest i Stockholm

Etiketter:

Annonser