Fler krav om särskild narkotikaminister

2000-12-20 11:09 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM En särskild narkotikaminister bör utses av regeringen. Det föreslog förra justitieministern Gun Hellsvik (m) häromdagen. Även regeringens narkotikakommission kommer att föreslå det i sin slutrapport i januari.

”Det är bra att narkotikafrågan finns med i många departement, men nackdelen är att, möjligen, helheten missas”, säger Anneli Hulthén (s), ordförande i kommissionen till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Idag ligger det samlade ansvaret främst på socialdepartementet, men narkotikafrågan berörs även av justitie-, finans-, utbildnings- och utrikesdepartementen. Risken finns att effektiv samordning går förlorad.
Narkotikakommissionen har bland annat studerat hur systemet fungerar med särskilda ”droggeneraler” i USA och Storbritannien med helhetsansvar och långsiktig planering.

”Narkotikafrågan är allt för styvmoderligt behandlad idag. En förstärkning av det politiska ledarskapet behövs”, säger Widar Andersson, socialdemokratisk ledamot i kommissionen, till DrugNews.
Han anser att naturligast vore att en särskilt narkotikaansvarig minister borde sortera under socialdepartementet. Socialminister Lars Engqvist har i samtal med DrugNews redaktör dock tidigare varit tveksam till en modell med ansvarig ”droggeneral”.

Du var tidigare Göran Perssons sakkunnige i narkotikafrågor. Vill du själv bli ny narkotikaminister?
”Nej, det har jag inga planer på”, svarar Widar Andersson som idag redan sitter på socialdepartementet och är ordförande i hemlöskommittén.

Läs mer i DrugNews:
Gun Hellsvik kräver särskild narkotikaminister

Etiketter:

Annonser