Skyttedal förlorade förtroendet

[UPPDAT] Kristdemokraternas europaparlamentariker Sara Skyttdal, kontroversiell bland annat för sin inställning kring cannabislegalisering, kommer inte att kandidera till Europaparlamentet nästa år. Det skriver hon själv på Facebook.

I Europaparlamentet 2019 valdes Sara Skyttedal  in som en av Kristdemokraternas två ledamöter. Över var femte kristdemokratisk väljare, drygt 74 000 personer, kryssade för hennes namn på valsedeln, mer en dubbelt så många personkryss som partiets andra ledamot David Lega fick.

Sara Skyttedal har varit stridbar och kontroversiell och har inte bara erkänt att hon rökt cannabis, utan också offentligt argumenterat för en legalisering av cannabis, i strid med det egna partiets politik.

Nu konstaterar Sara Skyttedal att hon inte har partiets förtroende sedan nomineringskommittén valt att inte föreslå henne till förstaplatsen på EU-listan. ”Efter den rådgivande medlemsomröstningen kommittén genomfört, blev det klart att jag inte har det breda stöd i partiet som krävs för att leda en valkampanj”, skriver hon på Facebook.

– Jag hade sett fram emot att fortsätta. Men det är bara att konstatera att läget är som det är, säger Sara Skyttedal till Dagens Nyheter.

• KD:s nomineringskommitté meddelade i onsdags istället att man föreslår David Lega, Göteborg, som toppkandidat (han är EU-parlamentariker sedan 2019) och som tvåa Martin Hallander, regionpolitiker i Skåne.

Annonser