AI kan varna för återfall

Genom artificiell intelligens kommer det att vara möjligt att förbättra beroendevården, bland annat genom att förutspå när någon närmar sig ett återfall.
Den framtidsbilden lades fram på ett av de seminarier som U-fold vid Uppsala universitet höll i Almedalen.


Den som presenterade de konkreta exemplen på vad som sker nu i utvecklingen var Maria Winquist, Produkt-och marknadschef, Kontigo Care. Hon beskrev hur man med istället för att basera vården på ett antal möten med till exempel läkare, kunde få många fler mätpunkter när patenten själv rapporterade in sitt mående till exempel genom en app.
– Det kan ge en annan bild och en helt annan förståelse för patienten, sa Maria Winquist.

Detta kan till exempel användas för att förutspå risken för återfall.
– Mönster analyseras och en till tre dagar innan återfall så kan behandlaren, patienten eller till exempel en anhörig få en varning, säger Maria Winquist.

Ett framtida tillämpningsområde att använda ögonskanning för att känna igen tecken på droganvändning. Där pågår just nu kliniska studier, bland annat i Sverige.

Maria Winquist påpekade samtidigt att det är oerhört viktigt att den artificiella intelligensen tränas på ett korrekt sätt. En av de andra deltagarna vid seminariet, läkaren Katarina Gospic betonade också att det är viktigt att hålla koll på hur de olika stöden fungerar och okså förstå vilka svar den artificiella intelligensen ger.

–Vi får inte sluta tänka, sa Katarina Gospic.

Annonser