”Cancerfonden placerar i alkoholbolag”

Cancerfonden har investerat över 100 miljoner kronor i en fond som har aktier i företag som bland annat är verksamma inom alkohol-, militär-, och casinobranschen. Några tillverkar även bekämpningsmedel, rapporterar P4 Värmland.

Detta även om organisationen enligt sin investeringspolicy inte ska placera i företag som involverar särskilt skadliga produkter, såsom alkohol.

– Det här är någonting vi behöver se över. Men vi har en strikt policy där vi inte ska investera i bolag som kan strida mot våra riktlinjer när det gäller hållbara och etiska investeringar och vi ska inte direktinvestera i bolag när det gäller alkohol och tobak, säger Cancerfondens ekonomichef Anders Kvarnström till P4 Värmland.

På sin hemsida uppger organisationen att ”alkoholkonsumtion orsakade 2,3 procent av alla cancerfall år 2018 i Sverige”. Och även måttligt drickande ökar risken för t ex bröstcancer.

Cancerfonden äger aktier och fonder värda cirka 1,2 miljarder kronor, med avsikt om god avkastning, för att kunna säkerställa långsiktiga forskningsprojekt, även om gåvor och donationer skulle minska.

Annonser